Dali autobus oko izbora, pa Kuče vratili na taksi i privatna vozila

Linija 62 za kučka sela, osim nekoliko dana u oktobru, nije u funkciji od avgusta. Iz Glavnog grada nemaju konkretan odgovor o ponovnom uvođenju te linije

17987 pregleda 11 komentar(a)
Glavni grad je nabavio 45 novih autobusa, Foto: podgorica.me
Glavni grad je nabavio 45 novih autobusa, Foto: podgorica.me

Od avgusta, kad je privatni prevoznik ukinuo autobusku liniju 62 Orahovo-Kuči, osim nekoliko dana u oktobru kada su održani lokalni izbori i Glavni grad privremeno vratio liniju, mještani kučkih sela do Podgorice i nazad prevoze se privatnim vozilima ili taksijem.

U međuvremenu, nije riješeno ni pitanje prevoza đaka i studenata sa tog područja. Drugo polugodište počinje 30. januara, studentima su u toku ispiti, a novi semestar počinje sredinom februara.

Iz Glavnog grada, oko prevoza đaka, redakciju su uputili na resor prosvjete, a iz Ministarstva rekli su “Vijestima” da se problem svakako tiče njih, ali da Ministarstvo ne organizuju prevoz, već samo učestvuju u plaćanju karata.

Mještanka Snežana Laković ispričala je da od ukidanja linije 62 prolaze golgotu i đaci i zaposleni, te svi čiji je život na bilo koji način povezan sa Podgoricom i Kučima, a zavisni su od gradskog saobraćaja.

Ljuti su jer, kako kaže, linija za Kuče postoji decenijama, “još od prošlog vijeka”.

U odgovoru “Vijestima” na problem kučkih sela, iz Glavnog grada podsjetili su da su pojedini prevoznici u prethodnom periodu, usljed višestrukog povećanja cijene energenata, korigovali ili potpuno ukinuli prevoz na određenim linijama.

”Suprotno ugovorima koji su potpisani sa Glavnim gradom i kojima im je povjereno obavljanje ove javne funkcije... Bez obzira na to što cijena naftnih derivata, kao osnovnog uzroka ovog problema, nije u nadležnosti Glavnog grada, pristupili smo pregovorima sa prevoznicima, a istovremeno apelovali na Vladu da se uključi u rješavanje ovog problema”, piše u odgovorima koji su dostavili “Vijestima”.

Kako bi građanima omogućili da koriste javni prevoz bez promjene cijene karte, kako su dodali, prethodnoj godini uplatili su tim prevoznicima kompletan iznos sredstava predviđenih budžetom za tu namjenu.

”Nakon toga, nije bilo moguće udovoljiti njihovim dodatnim zahtjevima, jer bi svaka naknadna uplata finansijskih sredstava predstavljala kršenje propisa koji regulišu ovu oblast. U tom smislu, u prethodnom periodu smo iznalazili privremena rješenja za određeni broj linija, a koja su u skladu sa zakonskim propisima koji regulišu ovu oblast. Sva potencijalna rješenja će biti ponovo razmotrena”, rekli su iz PG biroa.

Privremeno rješenje, podsjetila je mještanka Kuča, odnosi se na to da je liniju 62 u oktobru, nakon što je priča završila u medijima, preuzelo preduzeće “Putevi”. I to je, kaže, trajalo nekoliko dana, do početka novembra, u vrijeme prije i nakon lokalnih izbora u Podgorici, koji su održani 23. oktobra.

Iz Glavnog grada podsjetili su i da su u prethodnom periodu kupili 16, potom još 29 autobusa, da su autobusi “klimatizovani, prilagođeni osobama sa invaliditetom”, da “ispunjavaju sve ekološke standarde”.

”Te će se na taj način svim sugrađanima koji su zainteresovani za ovu vrstu usluge omogućiti da koriste autobuse onako kako se to radi u modernim evropskim prijestonicama sa intervalom polaska na svakih 20 minuta”, navode u odgovoru.

Dodali su i da su Odlukom o ustupanju vozila na korišćenje bez naknade autobusi ustupljeni privrednom društvu Putevi d.o.o. Podgorica, koje je registrovano za obavljanje djelatnosti linijskog prevoza putnika. Nisu pojasnili razloge za ukidanje privremene linije.

Mještanka Kuča kaže da je njoj rečeno da nisu imali vozača, da im je, malo i karikirano, odgovorila da na posao u Kučima čeka veliki broj mještana i da je spremna da sama nađe i vozače i da im se obezbijede licence.

U odgovoru od 23. decembra 2022, u koji su “Vijesti” imale uvid, iz Glavnog grada su mještane takođe podsjetili na nabavku novih autobusa, te naveli da “osim pokretanja četiri nove linije ovo omogućava da privredno društvo Glavnog grada uz nadzor nadležnog sekretarijata samostalno organizuje javni prevoz u djelovima gdje isti nije organizovan, te da građani ne ostaju bez istog”.

U odgovoru su naveli i da su budžetom za 2023, koji je usvojen 30. decembra, planirali sredstva za kupovinu kombi vozila za školski prevoz.

”Podsjećamo, školski prevoz nije u nadležnosti Glavnog grada, već Ministarstva prosvjete. Pa ipak, kao odgovorna lokalna samouprava odlučili smo da damo značajan doprinos rješavanju i ovog pitanja. Nakon kupovine kombi vozila, ista bi bila ustupljenja resornom ministarstvu, koje bi imalo obavezu samo organizovati prevoz učenika”, piše u odgovoru Mjesnoj zajednici i NVO “Za djecu Kuča”, koji potpisuje Nikola Mitrović, šef kabineta Službe za ostvarivanje izvršne funkcije gradonačelnika.

Iz resora prosvjete, na čijem je čelu Miomir Vojinović, kazali su da ih se problem prevoza učenika tiče, ali da “Ministarstvo prosvjete ne organizuje prevoz, već isključivo participira u cijeni karte učenicima koji putuju pet i više kilometara do škole u skladu sa zakonom”.

”Takođe, Ministarstvo ne zaključuje ugovor ni sa jednim prevoznikom, a može participirati samo učenik ili student koji priloži uplatnicu o kupljenoj mjesečnoj karti”, rekli su iz tog resora “Vijestima”.

Podsjetili su da učenici osnovne škole ostvaruju pravo na participaciju prevoza u iznosu od 40 odsto od cijene karte, a učenici srednje škole i studenti u iznosu od 20 odsto od cijene karte.

”Pored participacije troškova gdje postoji organizovan prevoz ili preko posebnih ugovora, Ministarstvo prosvjete finansira 125 školskih vozila u 106 škola. Sa načinom ostvarivanja prava na participaciju u cijeni prevoza učenika i studenata upoznat je nadležni organ Uprave za saobraćaj”, pojasnili su u odgovorima.

Iz MZ i NVO “Za djecu Kuča” Glavnom gradu uputili su juče urgenciju za početak saobraćanja autobusa na liniji 62 Orahovo-Kuči. Naveli su da srednjoškolci direktno zavise od prevoza na toj liniji, “kao i veliki broj ostalih građana sa teritorije Kuča”.

Zimski raspust produžen je sedmicu dana, i đaci se u klupe vraćaju 30. januara. Prema akademskom kalendaru Univerziteta Crne Gore, na državnim fakultetima u toku su završni i popravni ispiti. Studenti se na nastavu vraćaju 13. februara.

Bonus video: