Potraga za dječakom prekinuta zbog pogoršanja vremenskih uslova

Pretraga akvatorijuma Topaljskog zaliva ni danas nije dala rezultate, čak ni pored korišćenja 3D sonara sa plovila Ribarske inspekcije

21100 pregleda 2 komentar(a)
Ronioci iz Kotora koji učestvuju u potrazi, Foto: Služba zaštite i spašavanja Kotor
Ronioci iz Kotora koji učestvuju u potrazi, Foto: Služba zaštite i spašavanja Kotor
Ažurirano: 22.01.2023. 13:42h

Zbog pogoršanja vremenskih uslova - pojačanja južnog vjetra, podizanja mora i smanjenja vidljivosti uslijed niske oblačnosti i pljuskova kiše, potraga za nestalim dječakom iz Herceg Novoga, danas je prekinuta oko 13 časova.

Pretraga akvatorijuma Topaljskog zaliva ni danas nije dala rezultate, čak ni pored korišćenja 3D sonara sa plovila Ribarske inspekcije, koji omogućava detaljnu ultrazvučnu pretragu podmorja.

Snage koje su danas sa mora, ,kopna i u podmorju tragale za nestalim djetetom, dobile su dva poziva od građana koji su sa obale primijetili da nešto pluta u moru, ali se u oba navrata ispostavilo da to nije tijelo utopljenika.

U prvom slučaju bila je riječ o velikoj morskoj kornjači koja je primijećenja u blizini Njivica, dok je u drugom bila riječ o drvenom kalemu za elektro-kablove koji je nekako sa obale dospio u more i plutao zalivom nošen valovima i morskim strujama.

Potraga se, zavisno od meteo-uslova, nastavlja u ponedjeljak.

Akvatorijum ispred grada sa mora pretraživala su dva skutera Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore.

Elektronski traking putanje kojim plovilo Ribarske inspekcije "Nada" sonarom pretraživao je podmorje dijela Topaljskog zaliva.

HN potraga
foto: UPSUL

Podmorje u neposrednoj blizini šetališta "Pet Danica" sa kojeg su u utorak veče olujni valovi u more odnijeli 13-godišnjeg dječaka, pretraživali su i ronioci RCUD-a iako je more i danas veoma zamućeno, a vidljivost ispod površine ponovno niska.

potraga HN
foto: UPSUL

U potrazi su učestvovali i Službe zaštite i spašavanja Opštine Herceg Novi i Opštine Kotor, pri čemu su Kotorani angažovali i svoje ronioce koje ta opštinska Služba - jedina u Crnoj Gori sa takvim spodobnostima - ima u svom sastavu.

Zbog niske oblačnosti i smanjene vidljivosti uzrokovane pljuskovima kiše, za sada nema uslova da se u potragu iz vazduha, uključe helikopteri Vojske Crne Gore.

Bonus video: