Sindikat medija: Insistiraćemo na uvećanju zarada i poboljšanju niza prava

"Državnu pomoć medijima moraju osjetiti i zaposleni, kreatori medijskih sadržaja za koje je država dala novac njihovim vlasnicima", ističe se u saopštenju povodom 23. januara - Dana novinara

11980 pregleda 2 komentar(a)
Foto: SMCG
Foto: SMCG

Crnogorski novinari i medijski radnici još jedan Dan novinara, 23. januar, dočekuju u uslovima koji su često ponižavajući i ne odražavaju ulogu koju imaju u jednom društvu, saopšteno je iz Sindikata medija Crne Gore.

Kazali su kako će insistirati da se zarade zaposlenima uvećaju za 15 do 20 odsto, kao i da se obezbijedi poboljšanje niza radnih i profesionalnih prava.

Poručili su da zaposleni u medijima ne smiju biti kolateralna šteta društvenih previranja, na što, kako su naveli, Sindikat medija ukazuje već duže vrijeme.

"Bez obzira na uređivačku politiku medija, zaposleni su suočeni sa istim problemima: imaju većinom plate ispod državnog prosjeka, preopterećeni su a ne plaća im se prekovremeni rad, izloženi su pritiscima, prijetnjama, napadima a neki izloženi cenzuri i autocenzuri", naglašavaju.

Iz Sindikata medija ističu da sloboda medija ne znači samo unapređenje položaja medijskih kuća i poboljšanje njihove finansijske situacije.

"Zaposleni u medijima su ti koji stvaraju medijske sadržaje, koji odgovaraju javnosti i informišu naše građane i građanke. Nadamo se da će uskoro toga postati svjesni i poslodavci u medijima, tako što će u najskorijem roku sjesti za sto sa sindikatima i dogovorili Granski kolektivni ugovor (GKU) za medijsku djelatnost. Time će i medijskim radnicima omogućiti poboljšanje socio-ekonomskog položaja i prije svega normalan život. Svjedoci smo da su se brojne djelatnosti izborile za bolje zarade i smatramo da je red došao i na novinarsku profesiju", dodaje se u saopštenju.

Iz Sindikata medija poručuju da neće dozvoliti da novinari i medijski radnici ostanu na začelju po standardu.

"SMCG i Sindikat informativne, grafičke i izdavačke djelatnosti pripremili su prošle godine predlog novog Granskog kolektivnog ugovora, predali ga poslodavcima i održano je nekoliko inicijalnih sastanaka ali konkretni pregovori još nisu počeli. Sindikat medija će insistirati da se zarade zaposlenima uvećaju za 15 do 20 odsto, kao i da se obezbijedi poboljšanje niza radnih i profesionalnih prava. Takođe, insistiraćemo da državnu pomoć medijima moraju osjetiti i zaposleni, kreatori medijskih sadržaja za koje je država dala novac njihovim vlasnicima", dodaju iz Sindikata.

Istovremeno, kako su kazali, na Dan novinara, od Vlade i Skupštine traže da tokom ove godine konačno usvoje Medijsku strategiju i nove medijske zakone, kako bi se i na taj način poboljšala situacija u njihovoj profesiji, obezbijedila veća održivost medija, poštovanje profesionalnih standarda i suprotstavljanje negativnim pojavama kao što su govor mržnje, lažne vijesti i dezinformacione kampanje.

"Zaposlenima u medijima želimo da budu solidarni, da se odupru pritiscima i antisindikalnom djelovanju i u Sindikatu medija vide iskrenog partnera u borbi za bolji položaj naše profesije", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: