NVO 35mm: Jedino sistem može da vrati dostojanstvo novinarima u Crnoj Gori

Iz te NVO navode da su sveukupno loši uslovi rada, uključujući neplaćeni prekovremeni rad, sigurnosne rizike i različite oblike pritisaka, kako vlasnika medija tako i trećih lica

2879 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterostock
Foto: Shutterostock

Dostojanstvo novinarima u Crnoj Gori, kako u smislu bezbjednosti, tako i ekonomskog statusa, jedino sistem može da vrati, smatraju u nevladinoj organizaciji (NVO) 35mm.

Kako su kazali iz te NVO, biti novinar danas u Crnoj Gori znači živjeti i raditi ukliješten između niskih primanja i činjenice da svako od novinara preko noći može postati meta ukoliko se usudio da kritikuje moćnike, rasvijetli aferu i pozove na odgovornost.

Dodaje se da su sveukupno loši uslovi rada, uključujući neplaćeni prekovremeni rad, sigurnosne rizike i različite oblike pritisaka, kako vlasnika medija tako i trećih lica.

Iz 35mm kazali su da je neumjesno govoriti o bilo kakvom napretku u odnosu na prošlogodišnji praznik, kada su u pitanju uslovi u kojima novinari rade.

“Jer i ovaj Dan novinara crnogorski nosioci javne riječi dočekuju bez riješenih slučajeva ubistva Duška Jovanovića, pokušaja ubistava Olivere Lakić i Tufika Softića, kao i uz sve učestalije napade na naše koleginice i kolege”, kaže se u saopštenju koje potpisuje urednica medijskih programa u toj NVO, Milica Đokđurić.

Iz 35mm su naveli da ako se ekonomskim i bezbjednosnim uslovima u kojima novinare rade, doda i polarizacija i politizacija medija koja se može “prstima dohvatiti”, prije će umjesto čestitke, kako su naveli, priličiti minut ćutanja za tu nekad časnu profesiju.

“Čini se da jedino sistem može da vrati dostojanstvo novinarima u Crnoj Gori, kako u smislu bezbjednosti, tako i ekonomskog statusa, dok svi mi u međuvremenu ne poradimo na samoregulaciji, koja nam je tradicionalno slaba tačka”, navodi se u saopštenju 35mm.

Oni smatraju da bi unapređenje položaja novinara, njihova zaštita i usvajanje najboljih praksi država članica Evropske unije, trebalo da bude prioritet za svaku vlast.

Dodaje se ako vlast to ne učini, postoji rizik da će profesionalizam i dostojanstvo onih koji svojim radom direktno doprinose razvoju demokratije, iz praznika u praznik, samo ponirati.

Bonus video: