Đurović: Mediji moraju biti svjesni svoje snage i uloge koju imaju u državi, zaslužuju bolji položaj i veći ugled

Crnogorski novinari, nažalost, dodaje ona, danas rade u izuzetno teškim uslovima, na koje presudno utiču društveno-političke prilike u zemlji i regionu

4342 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović kazala je da mediji moraju biti svjesni svoje snage i uloge koju imaju u državi koja još uvijek svakodnevno prolazi testove demokratske zrelosti.

Đurović je medije okarakterisala kao sveprisutan faktor koji obavještava javnost o svim dešavanjima, edukuje i ukazuje na probleme, te kreira mišljenje građana.

Ona je uputila čestitku povodom 23. januara, Dana novinara Crne Gore.

"U ime Skupštine Crne Gore i u svoje lično ime, svim poslenicima javne riječi čestitam 23. januar, Dan novinara Crne Gore, uz uvjerenje da će sloboda medija i unapređenje standarda novinara, te uslova njihovog rada i statusa u društvu, uskoro postati naša svakodnevica", navodi se u čestitki.

Crnogorski novinari, nažalost, dodaje ona, danas rade u izuzetno teškim uslovima, na koje presudno utiču društveno-političke prilike u zemlji i regionu.

"Objektivno, profesionalno i nezavisno novinarstvo je potreba i osnovni standard svakog demokratskog društva, a novinari čiji je temeljni princip pravovremeno i nepristrasno informisanje javnosti su ključni za stvaranje ambijenta u kome će građani moći da saznaju istinu o društveno-političkoj situaciji u kojoj živimo", kazala je Đurović.

Predsjednica Skupštine je naglasila da je Dan novinara Crne Gore dobra prilika da ukažemo na neophodnost rasvjetljavanja napada na život, tijelo ili imovinu novinara, a posebno ubistva glavnog urednika “Dan”-a Duška Jovanovića, bez čijeg razrješenja i pronalaženja svih počinilaca i nalogodavaca ovog čina, naša država ne može postati istinsko demokratsko društvo.

"Tu su i drugi, i dalje neriješeni napadi na novinare, kao što su pokušaj ubistva Olivere Lakić i Tufika Softića, kao i svakodnevni pritisci i zastrašivanja kroz koje prolaze posebno istraživački novinari", dodala je ona.

Medijski poslenici, prema njenom mišljenju, apsolutno zaslužuju bolji položaj i veći ugled u društvu i, u tom smislu, moraju imati konstantnu i nedvosmislenu podršku nadležnih državnih organa.

"Uz želju da 2023. godina crnogorskim novinarima donese puno profesionalnog uspjeha i bolje uslove rada, još jednom svim medijskim poslenicima čestitam Dan novinara Crne Gore", piše u čestitki.

Bonus video: