Vlaović: Možemo biti ponosni na novinare koji su zaštitili društvo od tabloidnog izvještavanja

"Zaštitimo slobodno, raznoliko i nezavisno novinarstvo, jer ono je osnova pluralističkog i otvorenog društva", saopštila je Vlaović

892 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Ministarstvo kulture i medija
Foto: Ministarstvo kulture i medija

Ministarka kulture i medija Maša Vlaović poručila je da možemo biti ponosni na sve novinare i novinarke koji su i do sada sačuvali svoje pero od raznih uticaja i crnogorsko društvo zaštitili od tabloidnog izvještavanja, širenja lažnih vijesti i govora mržnje.

Vlaović je čestitala Dan novinara Crne Gore i više od 150 godina postojanja novinarstva u Crnoj Gori i naglasila važnost te uloge u društvu.

"Posebno želim da istaknem zahvalnost što svojim svakodnevnim radom doprinosite izgradnji demokratskog društva i približavate nas našoj evropskoj porodici. Vama, koji obavještavate javnost o svim dešavanjima, edukujete društvo i utičete na kreiranje mišljenja u društvu, stvaranje sigurnog ambijenta za rad mora da bude prioritet, kako ove, tako i svih budućih vlada", navodi se u čestitki.

Zato je, kako kaže, obezbijedila kontinutet svim procesima u Ministarstvu kulture i medija, dodatno osluškujući sugestije svih naših evropskih partnera, sugestije i prijedloge sa javnih rasprava, kako bi što prije dobili medijske zakone koji će urediti medijsko tržište po svim evropskim standardima.

Dodala je i da nastavljaju da afirmišu slobodu medija, objektivno, istinito i nezavisno novinarstvo i da vjeruje da će novinari svojim radom doprinijeti Crnoj Gori na njenom putu ka Evropskoj Uniji.

"Pred vama je zahtjevan period, izvještavanje o predsjedničkim i parlamentarnim izborima. Zato unutar svojih redakcija možete očuvati vrijednosti svoje profesije i sačuvati crnogorsku javnost od širenja dezinformacija i govora mržnje", kazala je ona.

Medije je pozvala da organizuju samoregulaciju koja je, kako kaže, jedan od najboljih načina da sačuvate ovu važnu profesiju od izazova.

"Takođe, vjerujem da će aktivnosti vaših sindikata biti usmjerene, između ostalog, i na potpisivanje Granskog ugovora kojem se traži povećanje vaših zarada i zaštita vašeg rada nedjeljom, biti uspješno realizovane. Zaštitimo slobodno, raznoliko i nezavisno novinarstvo, jer ono je osnova pluralističkog i otvorenog društva", saopštila je Vlaović.

Bonus video: