Radojević: Značaj medija i moć koju imaju se potvrđuju svakodnevno

"Novinari kao da gube bitku za slobodnu riječ. Nisu riješeni napadi na novinare, neki strahuju od targetiranja i hapšenja, ali mnogi i ne shvataju da zapravo rade na ivici profesionalne etike i standarda", kazao je Radojević

2315 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Predsjednik Saveza organizacije boraca Narodnooslobodilačkog rata Crne Gore (SOBNOR) Radojica Radojević kazao je da se značaj medijskih poslenika u demokratskom društvu i ogromna moć koju imaju u svojim rukama potvrđuju svakodnevno, a da su posebno vidljivi u kriznim momentima, "koji su nažalost obilježili veliki dio protekle godine".

Radojević je u ime SOBNOR-a Crne Gore i u svoje lično, svim novinarkama i novinarima čestitao 23. januar - Dan novinara Crne Gore, sa željom da ta profesija u narednom periodu dostigne ugled onakav kako i pripada toj uzvišenoj profesiji.

Iz SOBNOR-a su se novinarkama i novinarima zahvalili na saradnji, istrajnosti i predanosti da građani budu informisani o radu i aktivnostima njihove organizacije.

"Vi, novinari, kao i vaše kolege snimatelji, montažeri, tonci, realizatori programa, svi vi ste integralni dio društvenih promjena, ne samo kao svjedoci već i aktivni učesnici", kazao je Radojević.

Jasan zadatak svih grana vlasti, medija, nevladinog sektora i građana, naglašava on, moraju biti zaštita slobode govora, poštovanje profesionalnih i etičkih standarda, strogo kažnjavanje napada na novinare i stvaranje društvenih okolnosti u kojima će ova profesija biti poštovana i nagrađena u skladu sa svojim značajem.

Radojević je podsjetio da se na ovaj datum 1871. godine pojavio prvi broj novina štampanih na Cetinju – „Crnogorac”.

Urednik lista bio je Simo Popović, a vlasnik Jovan Sundečić. List “Crnogorac” izlazio je jednom nedjeljno, na četiri strane.

Sadržaj lista činile su, uglavnom, političke teme, u prvom redu savremena međunarodna pitanja, zatim domaći događaji i vijesti iz susjednih krajeva.

“Crnogorac” je prva crnogorska novina, a većina njegovih pretplatnika bila je van Crne Gore, posebno u Vojvodini, Boki i u Hercegovini.

Izlazio je do 15. februara 1873. kada je preimenovan u “Glas Crnogorca”. Odlukom Sekretarijata za informisanje Republike Crne Gore list je dobio status kulturno-istorijske vrijednosti pod zaštitom države.

"Danas je medijska mreža Crne Gore je prilično razvijena, toliko da je teško tačno reći koliko je TV, radio i štampanih kuća, portala, a i socijalne mreže se nameću kao sve dominantnija alternariva. Ipak, novinari kao da gube bitku za slobodnu riječ. Nisu riješeni napadi na novinare, neki strahuju od targetiranja i hapšenja, ali mnogi i ne shvataju da zapravo rade na ivici profesionalne etike i standarda", navodi se u čestitki.

Bonus video: