Vag: Novinari igraju fundamentalnu ulogu u javnom interesu

Vag je uputila čestitku povodom Dana novinara u Crnoj Gori koji se obilježava 23. Januara kada je objavljiven nedjeljnik za politiku i kulturu „Crnogorac“ na Cetinju 1871. godine

840 pregleda 0 komentar(a)
Foto: OSCE
Foto: OSCE

Slobodni i nezavisni mediji su suštinski važni elementi u demokratskim društvima, a novinari su njihova kičma i igraju fundamentalnu ulogu u javnom interesu, informišući i pozivajući na odgovornost onih na vlasti, saopštila je šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Dominik Vag.

Vag je uputila čestitku povodom Dana novinara u Crnoj Gori koji se obilježava 23. Januara kada je objavljiven nedjeljnik za politiku i kulturu „Crnogorac“ na Cetinju 1871. godine.

Proslava ovog dana, kako kaže, podsjeća nas na značaj istraživačkog novinarstva u demokratskim društvima.

Vag je ukazala na posvećenost OEBS-a slobodi informisanja, slobodi medija i slobodi mišljenja, kao i primanja i saopštavanja informacija i ideja bez miješanja.

“U preuzimanju ovih obaveza, vlade imaju odgovornost da osiguraju da su novinari bezbjedni da rade nezavisno, istražuju priče i pristupaju važnim javnim dokumentima”, navodi se u njenoj čestitki.

Uloga novinara je, naglašava ona, da podržavaju najviše profesionalne standard, a da profesionalni integritet novinara odražava objektivno i činjenično izvještavanje i poštovanje crnogorskog kodeksa novinara.

“Kako bi podržali novinare i studente novinarstva, programi Misije su osmišljeni tako da jačaju njihovo znanje i vještine, njeguju objektivno i etičko izvještavanje, provjeru činjenica, istraživačko novinarstvo i saradnju među medijskim profesionalcima”, saopštila je Vag.

Bonus video: