Milačić: Nema demokratske i slobodne države bez zaštićenih i slobodnih novinara

"Svi smodužni da ih zaštitimo i omogućimo im da svoj posao obavljaju slobodno, jer svaki napad na novinare predstavlja napad na slobodu govora"

2007 pregleda 6 komentar(a)
Milačić, Foto: Prava Crna Gora
Milačić, Foto: Prava Crna Gora

Nema demokratske i slobodne države, bez zaštićenih i slobodnih novinara, koji prenose istinite informacije, poručio je Marko Milačić, predsjednik Prave Crne Gore i poslanik u Skupštini Crne Gore

On je u ime Prave Crne Gore i svoje ime čestitao je Dan novinara Crne Gore.

"Položaj novinara u Crnoj Gori nije na zavidnom nivou. Ovaj dan je prilika da kao društvo obratimo više pažnje na probleme sa kojima se novinari suočavaju", dodao je Milačić.

On u saopštenju Prave Crne Gore podsjeća da je posao kojim se novinari bave od javnog interesa.

"Zato smo svi dužni da ih zaštitimo i omogućimo im da svoj posao obavljaju slobodno. Svaki napad na novinare predstavlja napad na slobodu govora. Tokom svoje potrage za istinom novinari su često suočeni sa raznim opasnostima. Nerazriješeni napadi i ubistva novinara, kao što je na primjer ubistvo Duška Jovanovića, govore da su novinari u Crnoj Gori i dalje u velikoj opasnosti zbog svog izvještavanja o važnim društvenim događajima", kaže Milačić.

Dodaje da Prava Crna Gora najoštrije osuđuje sve napade na novinare i zalaže se da se počinioci i nalogodavci tih napada u najkraćem roku izvedu pred lice pravde.

"Skupština Crne Gore je na predlog Prave Crne Gore usvojila izmjene i dopune Krivičnog zakonika, koje podrazumijevaju oštrije kažnjavanje napada na novinare. Neophodno je da se usvojene izmjene i dopune Krivičnog zakonika, koje štite novinare dosledno primjenjuju u svakom slučaju da bi novinari bili bolje zaštićeni. Prava Crna Gora će nastaviti da se zalaže za bolju zaštitu i poboljšanje položaja novinara u društvu, jer novinari to zaslužuju", zaključio je Milačić.

Bonus video: