Je li održiva gradnja podno ulcinjskih bedema: Skela pod vodom, trga i pristaništa ni na vidiku

Novo nevrijeme otvorilo staru dilemu - da li je održiva izgradnja trga, odnosno pristaništa sa zelenim pojasom uz stijene, klupama, rasvjetom…

33997 pregleda 11 komentar(a)
Nevrijeme napravilo haos: Skela, Foto: Samir Adrović
Nevrijeme napravilo haos: Skela, Foto: Samir Adrović

Gradilište na Velikoj skeli ispod Starog grada u Ulcinju potpuno je poplavljeno usljed velikog nevremena praćenog jakim južnom vjetrom i ogromnim talasima, što je prouzrokovalo novi zastoj u izvođenju radova.

Tako je novo nevrijeme otvorilo staru dilemu - da li je na tom prostoru, od ukupno 4.600 kvadrata, održiva izgradnja trga, odnosno pristaništa sa zelenim pojasom uz stijene, klupama, rasvjetom…

“Prostor trga projektom se definiše ortogonalnim rasterom popločanja, velikim poljima oko 4x4 metra koja dodatno naglašavaju pravougaoni oblik i veličinu trga. Na mjestu promjene pravca, raster se usitnjava i omogućava funkcionalno komponovanje polja pločnika, klupa i zelenila. Iz ravni trga, uklapajući se u osnovni raster, podižu se tri dinamične grupacije denivelisanih polja, tribine koje ublažavaju udar talasa i predstavljaju zanimljiviju alternativnu klasičnom tipu sjedjenja poput stolica, klupa, ležaljki”, piše u projektu parternog uređenja Velike skele.

Realizaciji tog projekta, prije početka izvođenja radova, kategorično su se protivili iz Opštine, Društva prijatelja Starog grada, a mještani su pisali i peticiju i sakupili više od 200 potpisa. Svi oni upozoravali su “da bi prvo jače nevrijeme napravilo haos od planiranog parternog uređenja”. Smatrali su da je milion eura, koje investitor - JP za upravljanje morskim dobrom planira da uloži u uređenje skele, pametnije uložiti u neke druge projekte, prije svega u osposobljavanje Kaceme, izradi kvalitetnih navoza za izvlačenje barki...

Bivši sekretar za komunalne poslove Adnan Alibegu ranije je kazao “Vijestima” da Ulcinju ne treba još jedan invalidni projekat, poput Kaceme koja je, kako je naveo, apsolutno nefunkcionalna.

Međutim, tadašnji koordinator JP za opštine Ulcinj i Bar, a sada predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari, kazao je svojevremeno da bi grad kroz realizaciju milionskog projekta uskoro mogao dobiti prvi granični prelaz na moru, koji bi vjerovatno bio privremenog karaktera.

Projektom parternog uređenja Velike skele - pristaništa u zoni morskog dobra, predviđeno je i postavljanje tri tipska objekta servisnog karaktera.

Predsjednik NVO Društvo prijatelja Starog grada Ismet Karamanaga u početku je i sam je bio protiv realizacije tog projekta.

“Međutim, prije nego što su počeli radovi na uređenju, pozvali su nas nekoliko da prisustvujemo zajedničkoj sjednici sa predstavnicima JP, Opštine i izvođača radova, kompanije ‘Erlang’. Ubijedili su nas u njihove dobre namjere i mi smo pristali nadajući se da će biti mnogo toga dobrog na skeli, kojoj je zaista trebalo sređivanje”, napisao je Karamanaga na Fejsbuku prije deset dana, prije nego je počelo nevrijeme i poplavljena skela.

On je i tada upozorio da su radovi u zastoju skoro mjesec, kada je naišao prvi jači jugo.

“Čini mi se da se od tada mnogo toga promijenilo. Naravno, razumijemo i praznike i potrebu da se slavi, ali sve to predugo traje jer više tu nema ni mašina ni radnika”, napisao je Karamanaga.

Dodao je da je pristaniše “danas potpuno razoreno sa piramidama od iskopanog materijala”.

Od kako je počelo nevrijeme, more je povuklo skoro cijeli iskopani materijal, a kamenje je već na plaži.

“Kako će da spriječe talase? Kada smo imali zaštitni zid na sredini skele, mogli smo da priđemo i fotografišemo. Sada se ne može prići jer veliki talas kad se razbije, voda ide i do dvadeset metara uvis, a skela nam liči na uzoranu ledinu”, kazao je Karamanaga.

Obrada površine trga, kako je predviđeno projektom koji je izradio podgorički studio “Sintezes”, u većem dijelu je od štampanog betona, ali se uz more, kao prelaz ka postojećim kamenim blokovima, pojavljuju polja popločana kamenom. Na taj način se pojas uz more pomalo izdvaja od prostora trga kao obalna promenada.

Uz stijene ispod Starog grada planirano je formiranje zelenog pojasa, zone sa niskim autohtonim rastinjem koje ne zahtijeva previše njege, te nekoliko stabala borova i maslina koji obezbjeđuju hladovinu i obogaćuju ambijent.

Bilo je planirano da radovi na parternom uređenju Velike skele budu okončani za 120 dana. Radovi su počeli u prvoj polovini oktobra.

U međuvremenu, u kompaniji “Erlang” potvrđeno je “Vijestima” da su već na samom početku izvođenja radova konstatovana značajna nepoklapanja stvarnog stanja na terenu sa izrađenim projektom, u dijelu betonske podloge šetališta.

“Rezultat konstatovanih nepravilnosti jeste prolongiranje rokova, kao i iznalaženje novog tehničkog rješenja za betonsku podlogu šetališta. U novom tehničkom rješenju, iskopani materijal sa skele može se iskoristiti”, naveli su.

U JP za upravljanje morskim dobrom, prije Nove godine “Vijestima” je rečeno da radovi teku u skladu sa previđenom dinamikom i da su za sada u roku predviđenih termina.

Imajući u vidu stvarno stanje na terenu, međutim, nemoguća je misija okončati radove u predviđenom roku od 120 dana.

Toga su svjesni i u “Erlangu”.

“… Sve sa ciljem da se nova jedinična cijena buduće pozicije svede na minimum, s obzirom da transport materijala, u okolnostima kakve su na terenu, zauzima značajnu stavku u formiranju cijene, dok će rokovi izvođenja budućih radova biti minimalni, kako se ne bi ušlo sa njihovim izvođenjem u turističku sezonu”, pojasnili su.

Bonus video: