Abazović - Niković: Rekonstruisane jedinice Hitne pomoći u četiri grada, u planu još osam gradova

Abazović je rekao da je zadovoljan zbog učinjenog i naveo da će Vlada nastaviti da ulaže u zdravstveni sistem Crne Gore, istovremeno radeći na poboljšanju infrastrukture i položaja zdravstvenog kadra

2127 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Gov.me
Sa sastanka, Foto: Gov.me

Zavod za hitnu medicinsku pomoć (ZHMP) je u prethodih pola godine otvorio nove jedinice u Tuzima i Plužinama, a rekonstruisani su i adaptirani centralni objekti u Podgorici i na Cetinju, saopštio je direktor Zavoda Vuk Niković.

Predsjednik Vlade Dritan Abazović razgovarao je danas sa Nikovićem o rezultatima rada Zavoda u prethodnom periodu, kao i o prioriteti rada u budućnosti.

Kako je saopšteno iz Vlade, Niković je istakao da je u prethodnih pola godine, u Zavod za HMP uloženo i ostvareno investicija u vrijednosti od preko 1,1 milion eura, od čega su 244,7 hiljada eura donacije.

On je podsjetio da su u tom vremenskom intervalu otvorene nove jedinice Zavoda u Tuzima, Plužinama, a rekonstruisani i adaptirani centralni objekti Podgorici i Cetinju, gdje su jedinice u potpunosti obnovljene, opremljene novom medicinskom i kancelarijskom opremom.

"Zavod je za pola godine nabavio 12 novih i kompletno opremljenih sanitetskih vozila od sredstava iz budžeta, što je prvi put od osnovanja Zavoda koji je vozila nabavljao isključivo iz donacija", dodao je Niković.

Kako je naveo, Zavod je, u okviru IPA projekta „Trka za život“, nabavio 20 eksternih defibrilatora (AED), aparata za oživljavanje, kao i dva trening AED-a, koji su postavljeni na javnim površinama u opštinama obuhvaćenim projektom.

Niković je naveo da su u toku radovi na izgradnji nove jedinice Zavoda u Gusinju, koji će po prvi put dobiti Hitnu pomoć.

Prema njegovim riječima, u toku je i adaptacija i rekonstrukcija Hitne pomoći u Ulcinju, renoviranje jedinice Zavoda u Kotoru, kao i izrada projekata za rekonstrukciju i adaptaciju jedinica Zavoda u Baru, Budvi, Nikšiću, Bijelom Polju i Beranama.

Naveo je da su u toku razgovori sa glavnim državnim arhitektom za dobijanje lokaliteta u Podgorici za izgradnju nove zgrade Zavoda za HMP Crne Gore koja podrazumijeva objedinjavanje ambulante jedinice Zavoda u Podgorici, Nacionalnog dispečerskog centra, Edukativnog centra i Administracije Zavoda.

Abazović je rekao da je zadovoljan zbog učinjenog i naveo da će Vlada nastaviti da ulaže u zdravstveni sistem Crne Gore, istovremeno radeći na poboljšanju infrastrukture i položaja zdravstvenog kadra.

Bonus video: