Armenko: Ekološka inspekcija napravila propust

Zamjenica zaštitnika ocijenila da je prebacivanje odgovornosti sa jednog organa na drugi neprihvatljivo

4452 pregleda 2 komentar(a)
Slučaj se odnosi na buku iz igraonice u Baru, Foto: Shutterstock
Slučaj se odnosi na buku iz igraonice u Baru, Foto: Shutterstock

Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda utvrdila je propust u pravilnosti i zakonitosti rada ekološke inspekcije.

”... A na štetu ostvarivanja prava i pravnih interesa podnositeljke pritužbe, jer nije preduzela neophodne mjere kako bi bio riješen sukob nadležnosti sa Komunalnom policijom Opštine Bar, koja je toj inspekciji proslijedila inicijativu podnositeljke pritužbe, smatrajući je nadležnom za postupanje”, navodi se, između ostalog, u zaključcima zamjenice zaštitnika Snežane Armenko.

Postupak pred Zaštitnikom odnosi se na prekomjernu buku koju proizvodi galama i muzika iz dječje igraonice i nepostupanje nadležne inspekcije povodom tog problema.

Podnositeljka pritužbe se prijavom obratila barskoj Komunalnoj policiji. Postupajući po toj prijavi, Komunalna policija izašla je u aprilu prošle godine na lice mjesta, izvršila nadzor, sačinila službenu zabilješku i proslijedila je Odsjeku za ekološku inspekciju Uprave za inspekcijske poslove na nadležnost i postupanje.

Ekološka inspekcija obavijestila je Komunalnu policiju da nema zakonskog ovlašćenja za vršenje inspekcijskog nadzora u dječjoj igraonici, dostavljajući joj rješenje Vlade o sukobu nadležnosti iz maja 2020.

Komunalna policija je navela da je za problem buke iz igraonice nadležna ekološka inspekcija shodno odredbi Zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini. Dodali su da se rješenje Vlade o sukobu nadležnosti odnosi na buku sa gradilišta, koja je takođe predmet inicijative, a koju je Komunalna policija riješila.

Budući na činjenicu da se ekološka inspekcija, koju Komunalna policija smatra nadležnom za postupanje u ovom slučaju, oglasila nenadležnom za postupanje, prema mišljenju Zaštitnika, bila je obavezna da obavijesti podnositeljku pritužbe da postoji nesaglasnost među organima o nadležnosti za postupanje po njenoj prijavi.

”Takođe i ekološka inspekcija propustila je da u ovom slučaju postupi u skladu sa zakonskim propisima kojima su regulisani nadležnost i postupak za rješavanje sukoba nadležnosti i preduzme neophodne mjere kako bi pomenuti sukob nadležnosti bio razriješen”, navodi se u nalazu Armenko.

Ona takođe ukazuje da je prebacivanje odgovornosti sa jednog organa na drugi neprihvatljivo.

Armenko je dala preporuku inspekciji da bez odlaganja podnese nadležnom organu predlog za rješavanje sukoba nadležnosti povodom ove pritužbe.

Bonus video: