Za vikend vanredna vakcinacija protiv morbila u Domu zdravlja "Stara Varoš"

Roditelji i staratelji čija djeca nisu imunizovana se mogu javiti u intervalu od 9 do 17 časova bez prethodnog zakazivanja termina

8398 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

U prostorijama Doma zdravlja "Stara Varoš" će se za dane vikenda (28. i 29. januara) obavljati vanredna vakcinacija MMR vakcinom.

Vakcinacija će se održavati u okviru organizacione jedinice Izabrani doktor za djecu, a roditelji i staratelji čija djeca nisu imunizovana se mogu javiti u intervalu od 9 do 17 časova bez prethodnog zakazivanja termina.

Iz Doma zdravlja Glavnog grada su kazali da je predviđena obavezna vakcinacija tom vakcinom, imajući u vidu rizik od obolijevanja od malih boginja (morbili).

"Male boginje su akutno, zarazno, virusno oboljenje koje izaziva virus malih boginja. Rizik inficiranja virusom morbila imaju osobe koje nisu preležale male boginje ili nisu vakcinisane protiv malih boginja. Morbili se uglavnom smatraju bolešću dječjeg uzrasta, ali se mogu javiti u bilo kom životnom dobu, kod nevakcinisanih i osjetljivih osoba", pojasnili su oni.

Virus malih boginja se vrlo lako širi sa zaraznih na osjetljive osobe, i to najčešće putem vazduha, preko kapljica koje nastaju prilikom kašljanja i kijanja ili direktnim kontaktom sa nosnim ili ždrelnim sekretom zaraženih osoba.

Naglašavaju i da više od million djece u svijetu svake godine umire od malih boginja, a da nova ozbiljna zdravstvena kriza može da ugrozi živote djece u većoj mjeri nego korona.

"S obzirom na statistiku o slabim obuhvatima MMR vakcinom u Crnoj Gori I pojavom prvih slučajeva pojave morbila u regionu, ukazuje se potreba za hitnom i neodložnom mobilizacijom svih društvenih činilaca, kako bi izbjegli teške scenarije kakve epidemija može donijeti", piše u saopštenju.

Bonus video: