Popa prvi put u Kolašinu: EU izdvojila gotovo devet miliona eura za komunalnu infrastrukturu

Popa je naglasila da žele da pomognu Opštini da unaprijedi sistem vodosnabdijevanja i izgradi postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacionu mrežu

2922 pregleda 15 komentar(a)
Martinović i Popa, Foto: Opština Kolašin
Martinović i Popa, Foto: Opština Kolašin

Predsjednik Vladimir Martinović je saopštio da lokalne zajednice nesumnjivo imaju jaku ulogu u ostvarenju cilja, koji je članstvo u Evropskoj uniji.

To je saopštio tokom prve zvanične posjete amabasadorke Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristine Pope Kolašinu, navodi se u saopštenju Predsjednika Opštine.

Popa je naglasila da joj pričinjava zadovoljstvo što će upoznati neke od korisnika EU sredstava iz Kolašina, dodaje se u saopštenju.

Martinović je istakao buduću saradnju i naglasio da, "lokalna uprava užurbano radi na rješavanju infrastrukturnih problema koji se odnose na parking, komunalnu infrastrukturu, postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i vodosnabdijevanje".

Popa u Kolašinu
foto: Delegacija EU u CG

"Radnu posjetu Opštini, Popa će završiti obilaskom Ski centra 1600 gdje će se upoznati sa turističkim potencijalima Kolašina", navodi se u saopštenju.

Popa: Da Kolašin postane još ljepše mjesto za život i posjetu

"Drago mi je što se zimska sezona zahuktala, s vrevom na skijaškim stazama", kazala je Popa.

To je saopštila tokom posjete Ski centru 1600 u Kolašinu.

"Dobra pristupačnost i pouzdana saobraćajna infrastruktura su od suštinskog značaja za rastuću ekonomiju Kolašina, posebno za turizam, a EU podržava i jedno i drugo", naglasila je Popa.

Dodaje da je EU uložila preko devet miliona eura za obnovu dvije dionice pruge Beograd-Bar u ovoj opštini.

Popa naglašava da je za komunalnu infrastrukturu, koja je ključna za "poboljšanje kvaliteta života stanovništva i za usluživanje sve većeg broja posjetilaca, EU izdvojila blizu devet miliona eura".

Popa dodaje da žele da pomognu Opštini da unaprijedi sistem vodosnabdijevanja i izgradi postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacionu mrežu.

Smatra da je ovaj projekat zreo za raspisivanje tendera, jer su kako kaže, "finansirali izradu tehničke dokumentacije projekta".

Posjeta skijalištu
Posjeta skijalištufoto: Evropska unija

Naglašava da Opština mora da opredijeli dovoljno kvalifikovanog osoblja koje bi obezbijedilo efikasno upravljanje ovom značajnom investicijom.

"Važno je da ekonomski razvoj i očuvanje prirode idu ruku pod ruku, te da se ključna područja sačuvaju od eksploatacije. EU je spremna da i dalje podržava takav pristup prirodnim resursima", naglasila je Popa.

Popa se nada da će ovi i drugi projekti koje finansira EU biti uspješno realizovani, kako bi doprinijeli "sve dinamičnijem razvoju Kolašina, čemu ćemo, nadam se, uskoro svi svjedočiti".

"Nastavićemo da podržavamo napore lokalne zajednice da Kolašin postane još ljepše mjesto za život i posjetu. Ljubazni i vrijedni ljudi ovog grada to zaslužuju", zaključila je Popa.

Bonus video: