CEDIS: Prekide u napajanju Župe nikšićke je izazvalo nevrijeme, ne nemar i neulaganje

"Prethodnih dana je padao "vlažan" snijeg zbog kojeg, uz niske noćne temprerature, dolazi do formiranja leda na provodnicima, što stvara dodatno opterećenje koje prevazilazi projektovane limite i uzrokuje brojna oštećenja na mreži", kazali su iz CEDIS -a

3905 pregleda 10 komentar(a)
Ilustracija, Foto: CEDIS
Ilustracija, Foto: CEDIS

Prekidi u napajanju područja Župa nikšićka, posljedica su po mrežu izuzetno nepovoljnih meteo uslova i nema mjesta zaključcima o nemaru, neulaganju i "maćehinskom odnosu", saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).

To su kazali povodom navoda predsjednika Mjesne zajednice Župa, Dragoljuba Radulovića koji je kazao da oko 1.700 domaćinstava u Župi nikšićkoj više od osam dana nema uredno snabdijevanje električnom energijom

U saopštenju CEDIS-a se ističe da je navedeno područje bilo bez napajanja električnom energijom juče ujutru do 15.30 časova, te da su ekipe sanirale problem nakon višečasovnog obilaska po nepristupačnom terenu.

"Prethodnih dana je padao "vlažan" snijeg zbog kojeg, uz niske noćne temprerature, dolazi do formiranja leda na provodnicima, što stvara dodatno opterećenje koje prevazilazi projektovane limite i uzrokuje brojna oštećenja na mreži", kazali su iz CEDIS -a.

Dodaju da je važno da korisnici znaju da su ekipe na terenu, i da u slučaju prekida preduzimaju sve neophodne aktivnosti.

"Mreža je pripremljena za zimske uslove, ali treba imati u vidu da crveni meteo-alarm podrazumijeva ekstremno nepovoljne uslove, koji mogu da prevaziđu standarde za koje se mreža projektuje, zbog čega se i upućuje na mogućnost problema na mreži", navode u CEDIS -u.

Zato iz CEDIS -a ponavljaju da su u "uslovima crvenog meteo alarma oštećenja na mreži neminovnost, ne samo u Crnoj Gori, već svuda u svijetu".

Poručuju da su uložili desetine miliona eura u revitalizaciju mreže prema ruralnim prodručjima, ali da se kvarovi ne mogu izbjeći, naročito na nadzemnim vodovima.

"Osim rizika po ekipe koje rade na otvorenom, svaki meteo alarm za nas znači i mogućnost finasijskih gubtaka, jer je dovoljan dan da se anuliraju mjeseci rada i stotine hiljada eura ulaganja", naglasili su iz CEDIS -a.

Ističu da prije najave loših vremenskih prilika na u Župi nikšićkoj nisu evidentirani prekidi.

"Nakon stabilizacije vremenskih uslova, detaljno ćemo analizirati uzroke prekida i stanje mreže na tom području i preduzeti sve aktivnosti kako bi otklonili eventualne probleme na mreži sa koje se napaja Župa nikšićka", kazali su iz CEDIS -a.

Bonus video: