Mještani obišli Slano jezero zbog upozorenja EPCG na moguće poplave: "Čini se da je situacija bolja nego 2010"

"Sami smo krivi. Ne ulazi voda u kuće, no kuće u vodu", komentarisao je jedan Nikšićanin

31232 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Upozorenje Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) da zbog velikog priliva vode u hidroenergetski sistem "Perućica" postoji realna opasnost od poplava u rejonu Budoških bara, oko kanala rijeke Zeta i na području nikšićkih naselja Straševina, Kličevo i Ozrinići, zabrinulo je mještane pomenutih naselja pa su pojedini od njih obišli branu na Slanom jezeru da provjere, kako rekoše "Vijestima", da li je situacija alarmantna.

"Dođoh s majkom da vidim kakva je situacija da se na vrijeme evakuišemo, da ne čekamo posljednji trenutak kao 2010. godine. Čini mi se da je sad situacija bolja", rekla je "Vijestima" Nikšićanka koja je 2010. godine morala da "bježi od vode".

Ribari koji Slano dobro poznaju misle da voda može da "raste" još tri metra, da ne bi trebalo da bude poplava, ali i dodaju da prvi put od 2010. godine brana preliva.

Te 2010. godine poplavljena su bila naselja Ozrinići, Slivlje, Kličevo i Štedim, a dodatni problem je bio začepljenje ponora u Slivlju. Tada je poplavljeno područje moralo da napusti tridesetak porodica.

Slano jezero
foto: Svetlana Mandić

"Sami smo krivi. Ne ulazi voda u kuće, no kuće u vodu", komentarisao je jedan Nikšićanin.

Za sjutra je zakazan sastanak predstavnika nadležnih službi u Nikšiću povodom upozorenja Elektroprivrede.

To su saopštili iz Elektroprivrede. Akumulacije “Slano” i “Krupac” prelivaju, dok je dotok rijeke Zete 135 m3/s.

Kako su saopštili iz EPCG nivo vode u retenziji Vrtac stalno raste.

Slano jezero
foto: Svetlana Mandić

"U HE 'Perućica' svakodnevno prate hidrološku situaciju, stanje akumulacija i dotoka, tako da su, juče, iz predostrožnosti podesili prelivne klapne na retenziji 'Vrtac' na 613,75 mnv kako ne bi došlo do porasta kote iznad 614 mnv, što bi dovelo do plavljenja zemljišta i objekata po obroncima Vrtačkog jezera u mjesnoj zajednici Štedim", piše u saopštenju.

Uzimajući u obzir trenutnu situaciju, kako su naveli iz EPCG, postoji realna opasnost da do preliva dođe tokom ove sedmice, u četvrtak ili najkasnije u petak.

"Pa upozoravamo mještane pomenutih naselja, kao i Direktorat za zaštitu i spasavanje, PJ Nikšić, da preduzmu neophodne korake na zaštiti imovine i ljudi na područjima koja gravitiraju hidroenergetskom sistemu u Nikšićkom polju", kazali su iz Eleketroprivrede.

Bonus video: