Noćni klub tužio Opštinu Budva zbog izgubljene dobiti, traži da mu plati gašenje muzike

Iz gradske uprave je najavljeno da će tokom predstojećeg ljeta problem buke biti u potpunosti suzbijen, te da će se sprovoditi zakonske mjere prema svima, neselektivno, koji budu u svojim lokalima emitovali muziku iznad zakonom predviđenog nivoa

16814 pregleda 10 komentar(a)
Sa ljetošnjeg protesta ugostitelja, Foto: Vuk Lajović
Sa ljetošnjeg protesta ugostitelja, Foto: Vuk Lajović

Borba protiv buke koju je krajem avgusta Komunalna policija i inspekcija sprovela uz podršku novog opštinskog rukovodstva, zabranivši izvođenje muzike u dvije popularne diskoteke na šetalištu u Budvi, sada je stigla na naplatu - budvanska kompanija Teatro plus DSG koja gazduje diskotekom na šetalištu na Slovenskoj plaži, kako je “Vijestima” potvrđeno u Sekretarijatu za zaštitu imovine, podnijela je tužbu Osnovnom sudu u Kotoru protiv Opštine Budva- Komunalne policije i inspekcije.

Kako piše u tužbi, traži se od Opštine isplata naknade materijalne štete - izmakle koristi za period od 23. do 28. avgusta prošle godine zbog, kako tvrde, nezakonito izrečene mjere zabrane emitovanja muzike preko elektroakustičnih i akustičnih uređaja.

Iznos štete koju je ovaj ugostitelj pretrpio, kako se navodi, biće preciziran u toku postupka nakon izvođenja dokaza.

”Tužiocu (Teatro plus DSG) koji obavlja privrednu djelatnost je 23. avgusta 2022. zabranjeno emitovanje muzike. Postupajući inspekcijski organ lokalne samouprave donio je rješenje o zabrani emitovanja muzike preko elektroakustičnih i akustičnih uređaja. Komunalna policija i komunalna inspekcija nije utvrdila relevantne činjenice, pravilno primijenila važeće propise, odnosno nije prethodno sprovela propisan postupak u kojem bi se na zakonom propisan način utvrdilo da li postoje nepravilnosti da bi se tek onda mogla razmatrati primjena mjera zabrane emitovanja muzike. Dakle, organ Opštine Budva - Komunalna inspekcija i Komunalna policija je bez ikakvog činjeničnog i pravilnog osnova donio nezakonito rješenje, postupajući sa očiglednom namjerom ili grubom nepažnjom. Privredni subjekt u ugostiteljskom objektu posjeduje uredno ugrađen limitator zvuka, koji propisno funkcioniše od početka rada pa do danas, kao i u vrijeme nezakonitog postupanja Komunalne policije”, piše u tužbi.

Kako tvrde, takvim postupanjem Komunalne policije im je nanijeta šteta.

”Zbog nezakonito izrečene mjere zabrane emitovanja muzike, građani koji su namjeravali da budu gosti u ugostiteljskom objektu odmah su ga napustili. Zbog sporne nezakonito izrečene mjere koja je važila od 23. do 28. avgusta, Teatro plus DSG nije poslovao, odnosno zbog zabrane emitovanja muzike gosti nijesu boravili u ugostiteljskom objektu, kao što su to činili u vrijeme prije izricanja ove mjere. Evidentno i očigledno je da je nezakonita zabrana emitovanja muzike uticala na obim poslovanja”, navodi se u tužbi.

Izricanja mjere zabrane izvođenja muzike za dvije popularne diskoteke tog 23. avgusta izazvala je protest radnika ne samo tih, nego i okolnih ugostiteljskih objekata - popularnih otvorenih šankova i diskoteka. Naime, zaposleni u noćnim klubovima u Budvi blokirali su te večeri glavni gradski bulevar i kružni tok na 20 minuta, što je izazvalo saobraćajni kolaps u vrijeme kada je u Budvi bilo više hiljada turista.

Akcija je sprovedena nakon što je imenovan novi načelnik Komunalne policije i inspekcije, a zeleno svjetlo da se uvede red u gradu dao je tada novomenovani predsjednik Opštine Budva Milo Božović.

Komunalna policija je tada nakon dvije prijave zbog prekomjerne buke koje je u protekla dva dana izrekla diskotekama, donijela odluku da im ugasi muziku.

Lokalima je bio dozvoljen rad, ali im nije dozvoljeno da puštaju muziku.

Na problem buke ukazali su predstavnici i građani mjesnih zajednica Stari grad i Gospoština koji su minulog ljeta su pokrenuli inicijativu za suzbijanje buke.

Iz gradske uprave je najavljeno da će tokom predstojećeg ljeta problem buke biti u potpunosti suzbijen, te da će se sprovoditi zakonske mjere prema svima, neselektivno, koji budu u svojim lokalima emitovali muziku iznad zakonom predviđenog nivoa.

Bonus video: