Indeks medijskih sloboda: Crna Gora u društvu Hrvatske i Slovenije, Srbija najgora u regionu

Potpuno otvorenim državama su ocjenjene Kanada, Australija, Njemačka, Holandija, Švajcarska, Čile… Na drugoj strani spektra, kao potpuno zatvorene su označene Kina, Saudijska Arabija, Bjelorusija, Sirija, Sudan

6296 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Crna Gora našla se u četvrtoj grupi prema indeksu slobode izražavanja, što je čini državom sa "djelimično suženom slobodom izražavanja".

Kako prenosi N1, u istoj grupi se od zemalja bivše Jugoslavije nalaze i Hrvatska i Slovenija.

Mjesto u ovoj grupi zauzelo je i Kosovo.

Indeks slobode izražavanja podijelio je zemlje u 10 grupa, od onih otvorenih do potpuno zatvorenih. Prilikom ocjenjivanja mjeri se sloboda izražavanja u tri oblasti akademskoj, digitalnoj i medijskoj, nakon čega se daje zbirna ocjena.

Srbija se ove godine našla u sedmoj grupi, što znači da je najgora u poređenju sa zemljama bivše Jugoslavije. Iako je u istoj grupi sa Bosnom i Hercegovinom i Sjevernom Makedonijom, ipak su medijske slobode u tim zemljama ocjenjene kao nešto bolje.

Potpuno otvorenim državama su ocjenjene Kanada, Australija, Njemačka, Holandija, Švajcarska, Čile… Na drugoj strani spektra, kao potpuno zatvorene su označene Kina, Saudijska Arabija, Bjelorusija, Sirija, Sudan…

Rusija je svrstana u devetu grupu zemalja, u kojima je sloboda izražavanja teško ograničena.

Bonus video: