UIP: Ekološka inspekcija nema ovlašćenja za obavljanje inspekcijskog nadzora povodom buke iz dječije igraonice

"Čudi stav zamjenice Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Snežane Armenko, da se radi o propustu ekološke inspekcije"

4178 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Facebook/ Uprava za inspekcijske poslove
Foto: Facebook/ Uprava za inspekcijske poslove

Uprava za inspekcijske poslove (UIP) saopštila je da ekološka inspekcija nema zakonskog ovlašćenja za obavljanje inspekcijskog nadzora povodom buke koja dopire iz dječije igraonice.

Iz UIP su reagovali na tekst "Armenko: Ekološka inspekcija napravila propust", objavljen na portalu "Vijesti".

Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda saopštila je da je utvrdila propust u pravilnosti i zakonitosti rada ekološke inspekcije.

Reagovanje UIP prenosimo integralno.

"Dana 11.4.2022. godine Uprava za inspekcijske poslove - Odsjek za ekološku inspekciju primila je inicijativu za vršenje inspekcijskog nadzora br. UPIN-0304-736/22-3748 u cilju kontrole buke u stanu Hajre Ćuković a koja dopire iz dječije igraonice.

Dopisom br. UPIN-0304-736/22-3748/2 od 18.04.2022. godine Služba za vršenje komunalnog nadzora – Komunalna policija Opštine Bar je obaviještena da nakon razmatranja predmetne inicijative, Odsjek za ekološku inspekciju nema ovlašćenja za postupanje po predmetnoj inicijativi a koja se odnosi na kontrolu buke koja dopire iz dječije igraonice.

Zahtjevom br. UPIN-0304-736/22-7222 od 04.07.2022. godine Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore se obratio Odsjeku za ekološku inspekciju tražeći informaciju o postupanju po prijavi Hajre Ćuković a koja se odnosi na gore navedenu problematiku. Dana 07.07.2022. godine dopsiom br. UPIN-0304-736/22-7222/2 Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore je informisan da ekološka inspekcija nema zakonskog ovlašćenja za vršenje inspekcijskog nadzora povodom buke koja dopire iz dječije igraonice.

Postupajući po preporukama Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore od 19.01.2023. godine, Odsjek za ekološku inspekciju se dana 24.01.2023. godine obratio Komunalnoj policiji Opštine Bar. Dopisom je navedeno da se Odsjek za ekološku inspekciju već na samom početku izjasnio kao nenadležan za postupanje po inicijativi. S obzirom da se Komunalna policija posljednja izjasnila da nije nadležna za postupanje po predmetnoj inicijativi, ista je dužna, shodno članu 40 Zakona o upravnom postupku, obratiti se Vladi Crne Gore kao nadležnoj za rješavanje sukoba nadležnosti u predmetu inicijative podnijete od strane Hajre Ćuković.

Podsjećamo da je članom 40 stav 1 Zakona o upravnom postupku (''Sl. list CG'' br. 56/14, 20/15, 40/16, 37/17) propisano da: ''Postupak odlučivanja o sukobu nadležnosti o kojem, u skladu sa zakonom kojim se uređuje državna uprava, odnosno zakonom kojim se uređuje lokalna samouprava, odlučuje Vlada Crne Gore (u daljem tekstu: Vlada), odnosno nadležni organ u opštini, Glavnom gradu i Prijestonici pokreće se na predlog javnopravnog organa koji se posljednji oglasio nadležnim, odnosno nenadležnim, ili na zahtjev stranke.''

Na kraju, sagledavajući sve okolnosti i zakonske propise, čudi stav zamjenice Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Snežane Armenko, da se radi o propustu ekološke inspekcije", navodi se u reagovanju UIP.

Povezani članci

24. Januar 2023.

Armenko: Ekološka inspekcija napravila propust

Bonus video: