Ministarstvo odbrane: Vodnica da se žali nadređenima po procedurama, a ne medijima

Ministarstvo odbrane tvrdi da je preduzelo sve što je moglo u slučaju navodnog mobinga civilnog nad vojnim licem na službi u tom resoru

14880 pregleda 15 komentar(a)
Zgrada Ministarstva odbrane, Foto: Luka Zekovic
Zgrada Ministarstva odbrane, Foto: Luka Zekovic

Ministarstvo odbrane (MO) tvrdi da profesionalna pripadnica Vojske Crne Gore na službi u tom resoru, a koja se u javnosti žalila na navodni mobing koji je pretrpjela od jedne od civilnih službenica MO, do sada nije zvanično pokrenula postupak za zaštitu od mobinga pred tim organom.

Iz tog resora tvrde da su do sada preduzeli sve što su mogli da riješe sporni slučaj, ali da civilna službenica na može disciplinski odgovarati jer nije u stalnom radnom odnosu, već je u MO angažovana po osnovu ugovora o djelu.

”Do 16.1.2023. vodnica Natalija Ergić se nije obratila posredniku, odnosno nije dostavila zahtjev za pokretanje postupka za zaštitu od mobinga, te isti postupak posredovanja ne može biti pokrenut, niti sproveden u skladu sa zakonom”, rečeno je “Vijestima” u resoru čijim radom posljednjih mjeseci koordinira ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić (URA).

”Vijesti” su u dva navrata pisale o slučaju podoficirke Natalije Ergić koja tvrdi da je 17. avgusta na radnom mjestu u MO bila žrtva neprimjerenog ponašanja i mobinga od strane civilne službenice MO Sare Popović.

Prema riječima i navodima prijave koju je vodnica Ergić podnijela pretpostavljenima u MO, nju je navodno maltretirala i neprimjereno joj se obraćala službenica Direkcije za međunarodnu saradnju u Direktoratu za politiku odbrane MO Sara Popović.

Povezani članci

13. Januar 2023.

Adžić preuzeo, Ministarstvo i dalje ćuti

Prema navodima iz prijave koju je uputila pretpostavljenima, Popović je toga dana ušla u službenu prostoriju u kojoj radi vodnica i pred svjedocima vrlo se drsko, neprimjereno i uvredljivo ponašala prema uniformisanoj pripadnici VCG, odbijajući da na njeno traženje saopšti ko joj je neposredno nadređeni u Direkciji u kojoj je zaposlena.

Neprimjereno ponašanje je kulminiralo time što je Popović navodno opsovala uniformisano profesionalno vojno lice i napustila prostoriju, uz prezrivu poruku: “Šta ćeš ti”.

Podoficirka je stoga prijavila Popović nadležnima, ali tvrdi da to nije rezultiralo nikakvim sankcionisanjem njene mlade civilne koleginice, jer su je u zaštitu navodno uzele njena šefica u Direkciji za međunarodnu saradnju Ana Radusinović i načelnica te Direkcije Žana Špadijer.

Ovakvo ponašanje nedopustvo je prema Zakonu o Vojsci Crne Gore i Etičkom kodeksu državnih službenika i namještenika, a protivno je i članu 95 Zakona o državnim službenicima i namještenicima.

Nakon što proteklih mjeseci u dva navrata nisu odgovarali na pitanja upućena ovim povodom, iz MO su “Vijestima” dostavili obavještenje da “službenica Sara Popović nije u radnom odnosu u ovom organu, već je ista angažovana po osnovu ugovora o djelu kojim su uređena međusobna prava i obaveze ugovornih strana”.

”Stoga disciplinska odgovornost imenovane ne može biti utvrđivana, odnosno potencijalni disciplinski postupak pokrenut”, poručili su iz MO, dodajući da je “neposrednom rukovodiocu dostavljena i službena zabilješka Sare Popović u kojoj se ista izjasnila o događaju u pisarnici Ministarstva odbrane na dan 17. avgusta 2022. gdje je vodnica Ergić tog dana obavljala poslove upisničara”.

”Postupajući po službenoj zabilješci vodnice Natalije Ergić, a u zakonom utvrđenom okviru, neposredni rukovodilac je odmah obavio razgovor sa Sarom Popović. Cijeneći dotadašnji kvalitet rada na poslovima za koje je angažovana, neposredni rukovodilac je Popović upozorio i podsjetio na obavezu ponašanja u skladu sa etičkim kodeksom i sa internim procedurama u vezi kućnog reda”, naveli su iz MO, dodajući da se vodnica Ergić do 16. januara nije obratila posredniku, odnosno nije dostavila zahtjev za pokretanje postupka za zaštitu od mobinga, “te isti postupak posredovanja ne može biti pokrenut, niti sproveden u skladu sa zakonom”.

”U skladu sa navedenim cijenimo da su odgovorna lica ovog Ministarstva preduzela sve zakonom predviđene radnje u konkretnom slučaju, te smatramo neprimjerenim da profesionalna vojna lica koriste medije i dovode u pitanje ugled organa, a ne zakonom predviđene postupke u eventualnoj zaštiti svojih interesa”, poručili su iz Ministarstva odbrane.

Bonus video: