Uvećaće prihode i obnoviti zastarjelu opremu

Komunalno preduzeće Tivat ove godine će prihodovati ukupno 3.239.054 eura, oko sedam odsto više nego lani

2832 pregleda 0 komentar(a)
Dio vozila Komunalnog preduzeća, Foto: Siniša Luković
Dio vozila Komunalnog preduzeća, Foto: Siniša Luković

Komunalno preduzeće Tivat ove godine će prihodovati ukupno 3.239.054 eura, što je oko sedam odsto više nego što je prihod iznosio u 2022. godini.

To se navodi u Programu obavljanja komunalnih djelatnosti koji je predložio menadžment Komunalnog, a usvojili odbornici na posljednjoj sjednici Skupštine opštine Tivat.

Preduzeće čiji je onivač i jedini vlasnik Opština Tivat računa da će u 2023. iz budžeta grada dobiti 744.600 eura, što je 11 odsto više nego lani. Ta sredstva Opština Tivat će Komunalnom uplatiti na ime dotacija za održavanje javnih površina, javne rasvjete, Velikog gradskog parka, bujičnih potoka na javnim površinama, održavanje opštinskih puteva, javnog toaleta i za rad stražarske službe, te na ime dotacije za odlaganje otpada na regionalnu sanitarnu deponiju Možura u Baru.

Od sopstvenih prohoda Komunalno će u 2023. ostvariti 2.494.4564 eura, što je oko osam odsto više nego lani. U strukturu tih prihoda najveće učešće imaju od naplate usluge prikupljanja i odvoženja otpada, od čega tivatski komunalci u 2023. očekuju ukupno 1,63 miliona eura. To znači da će se Komunalno Tivat u ovoj godini 77 odsto finansirati od sopstvenih prihoda, dok će 23 odsto prihoda te lokalne firme činiti dotacije iz gradskog budžeta za ostvarivanje komunalnih funkcija od javnog interesa.

Budući da iznos budžetskih dotacija Komunalnom (ne računajući dotaciju za odlaganje otpada na Možuru) ne pokriva ukupne planirane troškove te firme koju će ona ove godine imati za održavanje javnih površina, javne rasvjete, Velikog gradskog parka, opštinskih puteva, javnog toaleta, bujičnih kanala i za rad stražarske službe koji se ukupno procjenjuju na 951.127 eura, razliku do pune cijene tih troškova Komunalno će pokriti iz sopstvenih prihoda.

Što se rashoda tiče, oni će ove godine u Komunalnom iznositi ukupno 3.231.210 eura i biće oko sedam odsto veći od prošlogodišnjih, pa će ta opštinska firma i ovu poslovnu godinu okončati sa simboličnom dobiti u uznosu od oko 8.000 eura.

Najveći dio planiranih rashoda odnosi se na troškove zarada koji će iznositi 2.044.610 eura i biti oko pet odsto veći od lanjskih. U Komunalnom je, na posljednji dan prošle godine bilo ukupno 165 radnika. Od toga je jedno lice na mandatu (izvršni direktor), njih 114 zaposleni su na neodređeno vrijeme, a ostali su angažovani na određeno vrijeme jer su oni gotovo svi strani državljani, bez kvalifikacije, kojima se radni odnos produžava u skladu sa trajanjem njihovih dozvola za privremeni boravak i rad u Crnoj Gori.

Pored svojih 165 zaposlenih, Komunalno je preko Agencije za ustupanje zaposlenih angažovalo još 12 osoba. Svim radnicima ustupljenim preko Agencije za privremeno ustupanje zaposlenih, ugovori o radu ističu zaključno sa martom 2023. godine.

Komunalno preduzeće raspolaže sa ukupno 45 različitih vozila i specijalizovanih mašina, prosječne starosti skoro 16 godina, što nameće obavezu obnove voznog parka. Tokom prošle godine kupljena su dva novija polovna veća kamiona za sakupljanje i odvoz komunalnog otpada, kao i jedan tzv. abrol kiper koji je značajno olakšao rad i smanjio troškove Komunalnog za odvoz otpada na deponiju firme “Matej” na Cetinju, odnosno na Možuru. Za nabavku nove opreme za Komunalno preduzeće, Opština Tivat je u svom budžetu za ovu godinu namijenila 450.000 eura, pa će Komunalno tim novcem kako je planirano, kupiti još nekoliko novih vozila, kao i autočistilicu koja je već duže vrijeme neophodna gradu za efikasnije odžavanje čistoće na javnim površinama.

Bonus video: