Deponuju na Suki bez saglasnosti

Kompanija koja izvodi radove na Velikoj skeli ispod Starog grada nije ni tražila dozvolu agencije

3236 pregleda 0 komentar(a)
Deponija na Velikoj skeli, Foto: Samir Adrović
Deponija na Velikoj skeli, Foto: Samir Adrović

Agencija za zaštitu životne sredine nije dala saglasnost izvođaču radova na parternom uređenju Velike skele ispod ulcinjskog Starog grada kompaniji “Erlang” da odlaže iskopani materijal na poluostrvu Suka, na mjestu gdje je nekada bio hotel “Jadran”.

To piše u odgovoru Agencije na pitanja “Vijesti”.

”Uvidom u spisak preduzeća kojima je data saglasnost na plan upravljanja otpadom, utvrđeno je da kompaniji ‘Erlang’ nije data saglasnost. Takođe, pomenuti subjekt, nije ni podnosio zahtjev Agenciji za dobijanje saglasnosti na plan upravljanja otpadom”, piše u odgovoru Agencije.

Kako su “Vijesti” ranije objavile, to nijesu uradili ni resorni opštinski sekretarijati. U opštinskom Sekretarijatu za komunalne poslove, “Vijestima” je rečeno da su “Erlangu” izašli u susret i dozvolili prolaz kamiona Pristanom, ali da taj resor nije izdao bilo kakvu dozvolu za odlaganje otpada na Suki.

U Zakonu o upravljanju otpadom u članu 5 stoji “da se upravljanje otpadom sprovodi na način kojim se ne stvara negativan uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi, a naročito na vodu, vazduh, zemljište, biljke i životinje, u pogledu buke i mirisa, kao i na područja od posebnog interesa (zaštićena prirodna i kulturna dobra)”.

U članu 28 piše da saglasnost na plan upravljanja opasnim otpadom za količine koje su na godišnjem nivou veće od 200 kilograma i na plan upravljanja neopasnim otpadom za količine koje su na godišnjem nivou veće od 200 tona daje organ uprave nadležan za poslove zaštite životne sredine, odnosno Agencija za zaštitu životne sredine.

Iz kompanije “Vijestima” je ranije rečeno da je deponija na Suki privremenog karaktera i da će nakon uklanjanja odloženog materijala lokacija o njihovom trošku biti dovedena u prvobitno stanje. Iz “Erlanga” tada nijesu saopštili da li posjeduju zvaničnu saglasnost za odlaganje otpada na Suki, koja je pod ingerencijom Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, a koje investira milionski posao na Velikoj skeli.

U “Erlangu” tvrde da su već na samom početku izvođenja radova konstatovana značajna nepoklapanja stvarnog stanja na terenu sa izrađenim projektom, u dijelu betonske podloge šetališta.

”Rezultat konstatovanih nepravilnosti jeste prolongiranje rokova, kao i iznalaženje novog tehničkog rješenja za betonsku podlogu šetališta. S obzirom da se u novom tehničkom rešenju navedeni materijal može iskoristiti, predlog naše kompanije je bio da se navedeni materijal odloži na najbližu moguću lokaciju od gradilišta. Sve sa ciljem da se nova jedinična cijena buduće pozicije svede na minimum, s obzirom da transport materijala, u okolnostima kakve su na terenu, zauzima značajnu stavku u formiranju cijene, dok će rokovi izvođenja budućih radova biti minimalni, kako se ne bi ušlo sa njihovim izvođenjem u turističku sezonu”, pojasnili su tada u “Erlangu”.

U odgovoru na pitanja “Vijesti” pisalo je da je predlog bio da privremeno odlaganje materijala bude na lokalitetu bivšeg hotela “Jadran”.

Ni iz Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, koje je investitor radova na Velikoj skeli, vrijednih kroz dvije faze skoro million eura, tada nije direktno saopšteno da li su pribavljene dozvole i saglasnosti za deponovanje materijala na Suki.

”Obaveza izvođača radova shodno ugovoru o izvođenju radova je da sav višak materijala ukloni i odveze na deponiju do 10 kilometara, koja je predviđena za ovu namjenu”, pisalo je u kratkom odgovoru JP.

Bonus video: