Ministarstvo zdravlja povrijedilo ustavno pravo

Građanka tražila eksternu kontrolu kvaliteta rada u KCCG, ali nije dobijala odgovor

8502 pregleda 4 komentar(a)
Stigla izjašnjenja iz KCCG, ali ne i odgovor Ministarstva, Foto: KCCG
Stigla izjašnjenja iz KCCG, ali ne i odgovor Ministarstva, Foto: KCCG

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda utvrdio je da je Ministarstvo zdravlja jednoj građanki povrijedilo ustavno pravo na odgovor.

Zamjenica zaštitnika Snežana Mijušković dala je preporuku Ministarstvu da bez daljeg odlaganja obavijesti podnositeljku pritužbe o utvrđenom činjeničnom stanju i preduzetim mjerama nakon izvršene vanredne, eksterne kontrole kvaliteta stručnog rada zdravstvenih radnika Kliničkog centra Crne Gore (KCCG).

Postupak pred institucijom Zaštitnika odnosi se na nedostavljanje odgovora Ministarstva na zahtjev podnositeljke pritužbe od sredine marta prošle godine. Ona je Ministarstvu uputila zahtjev za vršenje vanredne, eksterne kontrole kvaliteta rada zdravstvenih radnika Kliničkog centra u liječenju njene majke.

Na osnovu stanja u spisima predmeta, Mijušković navodi da se nije moglo utvrditi da je Ministarstvo dostavilo odgovor podnositeljki pritužbe u vezi s njenim zahtjevom, niti da li je to učinjeno nakon dostavljenog izjašnjenja instituciji Zaštitnika.

Ministarstvo je prošlog mjeseca obavijestilo Zaštitnika da je u ovom predmetu blagovremeno postupilo i da je zatražilo izjašnjenje Kliničkog centra.

Po mišljenju Mijušković, navodi Ministarstva iznijeti u izjašnjenju da je taj resor blagovremeno postupio u ovom predmetu, prilažući izjašnjenje Kliničkog centra, izjave doktora, glavne sestre prijemnog odjeljenja i Zaštitnika prava pacijenata ne može biti opravdanje za nepostupanje, odnosno nedostavljanje odgovora na podnijeti zahtjev.

”Ministarstvo zdravlja bilo je dužno da shodno odredbi člana 152 Zakona o zdravstvenoj zaštiti o utvrđenom činjeničnom stanju i preduzetim mjerama obavijesti podnositeljku pritužbe”, navodi se u mišljenju Mijušković.

Bonus video: