Šnicle – omiljeno jelo svih generacija

Domaća mesara – zdravo, svježe i sigurno meso u Aroma, City i Conto marketima.

33475 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Domaća trgovina - Aroma
Foto: Domaća trgovina - Aroma

Pohovana šnicla sa pire ili pečenim krompirom jedno je od naših omiljenih jela koje često krasi porodičnu trpezu, a neizostavno je i u menijima mnogih restorana. Naziv šnicla potiče od njemačke riječi schnitzel što u prevodu znači tanak komad mesa. A gdje je nastala šnicla i kako su jela sa ovom vrstom mesa postala tako popularna?

Porijeklo spremanja šnicle se vezuje za germanske narode pa se često pominje da je nastalo na prostorima Njemačke ili Austrije. Ono što je karakteristično za šnicle jeste sočan ukus koji se dobija omekšavanjem tankog svježeg mesa. Proces omekšavanja mesa je star koliko i ljudska istorija korišćenja mesa u ishrani. Postoje i određenih zapisi iz doba Rimskog carstva tj. iz prvog vijeka prije nove ere gdje se pominje specifičnost ukusa tankog komada mesa. Bez obzira na porijeklo šnicla je vremenom zbog svoje sočnosti i lijepog ukusa postala planetarno popularna pa postoji na stotine različitih recepata i načina kako se priprema.

U zavisnosti od podneblja, vrste mesa, začina i načina pripreme kreirala su se razna jela ali prva asocijacija kada se pomene je svakako austrijsko jelo, čuvena bečka šnicla. Ovaj naziv se prvi put pominje u 19. vijeku tako da je tradicija spremanja bečke šnicle stara gotovo dvije stotine godina. Bečka šnicla se priprema isključivo od kvalitetnog telećeg mesa tj. telećeg buta. Isječeno meso se istanji, te posoli i spušta u brašno, pa jaja i na kraju u prezle. Prži se u tiganju na puteri svega nekoliko minuta sa obe strane. Ukrasi se sa komadom limuna, a prilog je krompir salata ili pečeni krompir sa začinskim biljem. U našem regionu ipak bečku šniclu najčešće serviramo sa pire krompirom i svježom zelenom salatom.

Aroma
foto: Domaća trgovina - Aroma

Pored bečke šnicle često se priprema i pariska, a jedina razlika je što se za parisku šniclu ne koristi prezla za pohovanje, već brašno i jaja. I za ovo jelo potrebno je odabrati kvalitetan komad telećeg mesa. Pored ove dvije vrste, kod nas se često pripremaju pohovane šnicle od pilećeg mesa, te tzv.natur za koje se koristi svinjsko i juneće meso. Lovačke šnicle se mogu praviti od različitih vrsta mesa, a specifičnost ovog jela je što se meso nakon kratkog prženja, kuva u sopstvenom sosu sa raznim povrćem i začinjeno začinskim biljem.

Ovo sočno i jednostavno jelo osvojilo je ukuse ljudi širom svijeta, a kvalitetno i svježe meso je preduslov ukusnog i zdravog jela pa je važno da se kupuje na provjerenim mjestima. U AROMA, CITY i CONTO marketima u okviru Domaće mesare za jela od mesa mogu se naći visoko kvalitetni komadi svih vrsta svježeg mesa. Zapakovano ili na mjeru, u kvalitetu nema razlike.

AROMA, CITY I CONTO marketi preporučuju: U našoj tradicionalnoj kuhinji, izuzetno su popularni čuveni Podgorički popeci. Pripremaju se od tanko isječenih telećih šnicli, a fantastičan ukus im daje nadjev od domaćeg kajmaka, sira i njeguškog pršuta.

Biraj zdravo, svježe i ukusno!

Aroma, City i Conto marketi