ASK: Jovanović nije prijavio više od 10.000 eura

Agencija utvrdila kršenje Zakona o sprečavanju korupcije

11062 pregleda 14 komentar(a)
Jovanović, Foto: Vuk Lajović
Jovanović, Foto: Vuk Lajović

Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je da je sadašnji predsjednik Skupštine opštine Budva, a tadašnji šef službe predsjednika Opštine Nikola Jovanović prekršio Zakon o sprečavanju korupcije.

Zakonom je propisana obaveza javnog funkcionera da prijavljuje sve prihode i imovinu.

Za one koji to ne urade, propisana je novčana kazna od 500 do 2.000 eura.

U odluci koju potpisuje direktorica Agencije Jelena Perović navodi se da Jovanović nije prijavio preko 10.000 eura u redovnom godišnjem izvještaju o prihodima i imovini za 2020. godinu.

Jovanović je tom prilikom “prijavio manji prihod godišnje zarade u iznosu od 3.361 euro, nije prijavio prihod na ime ostalih naknada od Opštine Budva u iznosu od 6.649 eura, zimnicu iz decembra 2020. godine u iznosu od 200 eura i motorno vozilo marke ‘audi 80’”, navodi se u odluci.

Agencija je u junu dostavila poziv Jovanoviću na usmenu raspravu, a u julu i rezultate ispitnog postupka koje je uredno primio, ali na koje se nije izjašnjavao.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) prošle sedmice je objavila da je Jovanović sredinom prošle godine postao vlasnik trosobnog stana površine 109 metara kvadratnih koji je, prema ugovoru, platio 85.350 eura, odnosno 783 eura po metru kvadratnom dok se prosječna cijena stana u naselju Lazi kreće od 1.500 do 2.500 eura po metru kvadratnom. Stan je procijenjen na 143.000 eura.

Reagujući na MANS, Jovanović je kazao da kupovinom “nisam ugrozio javni interes niti opšti podredio privatnom, a takođe nisam oštetio opštinski ili državni budžet jer se radi o zakonitom i pravno dozvoljenom poslu”.

Javni funkcioneri dužni su do kraja marta da dostave Agenciji redovne godišnje imovinske kartone za prošlu godinu.

Bonus video: