Naći mehanizme da se Seloštak zaštiti

Predsjednik SO Nikšić upriličio prijem za predstavnike organizacija koje su podnijele i podržale inicijativu da se zaštiti šumski kompleks

890 pregleda 0 komentar(a)
Sa prijema, Foto: NVO “Zagrad Montenegro”
Sa prijema, Foto: NVO “Zagrad Montenegro”

Povodom inicijative koju je podnio (NVO) „Zagrad Montenegro“ da se zaštiti šumski kompleks Seloštak, površine preko 238 hiljada metara kvadratnih, predsjednik Skupštine opštine (SO) Nikšić, Nemanja Vuković, upriličio je prijem za predstavnike organizacija koje su podnijele, ali i podržale inicijativu, kako bi razmotrili mehanizme i procedure u pravcu zaštite pomenutog područja.

"Zadovoljni smo prije svega na adekvatnoj i pravovremenoj reakciji predsjednika Skupštine Opštine Nikšić, Nemanje Vukovića, što je u veoma kratkom periodu organizovao ovaj sastanak. Na sastanku smo usaglasili da Sektarijat za uređenje prostora i zaštitu životne sredine inicira kod Agencije za zaštitu životne sredine pokretanje postupka koji se odnosi na izradu studije o zaštiti. Očekujemo, uz dobru saradnju, objektivan pristup, jer je društveni interes da šumski kompleks Seloštak dobije adekvatan stepen zaštite. Napominjemo da je to jedini šumski kompleks bukove šume koji je još uvijek sačuvan obostrano na putu od Nikšića do planinske visoravni Konjsko, Lukavica, Kapetanovo jezero“, kazao je Ivan Đurović, predsjednk NVO „Zagrad Montenegro“.

Sastanku su, pored njega i predsjednika SO, prisustvovali i predstavnici Društva mladih ekologa Nikšić i nevladinog udruženja „Putevima predaka“, kao i predstavnici Sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, Gordana Vujovic i Boro Vukovic, i sekretarka SO Nikšić, Ivana Šljukić.

NVO „Zagrad Montenegro“ podnijela je predsjedniku SO Nikšić inicijativu da na narednoj sjednici jedna od tačaka bude zaštita šumskog kompleksa Seloštak,.

„Kroz šumski kompleks se pruža glavna asfaltna putna dionica koja vodi prema sve više turistički atraktivnim planinskim katunima Konjsko, Lukavica i Kapetanovo jezero. Fascinantan je izgled bukove šume koja svojom prirodnom posebnošću i vizuelnim karakteristikama stvara dodatni ugođaj prolaznicima, turistima, domicilnom stanovništvu. Međutim, zbog same blizine frekventnog asfaltnog puta koji se pruža kroz šumu, postoji velika opasnost od nelegalne sječe, negativnih uticaja, devasatacije lokaliteta“, stoji u inicijativi.

Zaštitom pomenutog šumskog kompleksa, kako se navodi, spriječila bi se devastacija lokaliteta, povećao nivo zaštite od sječe, požara i drugih negativnih uticaja, ali bi se stekao i viši stepen uslova za unapređenje lokalitita i njegovu turističku valorizaciju.

Bonus video: