Rovčanin: Treba graditi drugi blok TE Pljevlja koji će raditi na mješavinu uglja i biomase

"Može da radi 90 odsto na biomasu a 10 odsto na ugalj, a može i druga srazmjera. Ako je na ovoj srazmjeri onda je CO2 na izuzetno malom procentu jer se i ovo deset odsto uglja koje učestvuje u proizvodnji sistemom sistemom za prečišćavanje eliminiše 90 odsto ugljen dioksida. Dakle potpuno ekološki prihvatljiv po svim direktivama", rekao je izvršni direktor EPCG

11213 pregleda 22 komentar(a)
Rovčanin, Foto: EPCG
Rovčanin, Foto: EPCG

U Pljevljima treba graditi drugi blok Termoelektrane Pljevlja koji bi kao energent koristio mješavinu uglja i biomase, po tehnologiji koja je zaživjela u brojnim državama svijeta. To smatra izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore Nikola Rovčanin.

"Korišćenjem goriva u vidu mješavine uglja i biomase, kao tehnologije koja je zaživjela u praksi u brojnim državama svijeta, stiču se uslovi za dalji razvoj energetskog kompleksa u Pljevljima. Imajući u vidu trendove i potrebe energetskog sistema Crne Gore, smatram da je veoma važno iskoristiti ogromne resurse u Pljevljima na ekološki održiv način koji podrazumijeva i sistem cirkularne ekonomije", kazao je Rovčanin Vijestima.

Kazao je da postoji interesovanje investitora za realizaciju ovog projekta, ne navodeći o kome se radi.

"Postoje ideje i interesovanja za izgradnju moćnog energetsko-privrednog kompleksa koji podrazumijeva izgradnju reciklažnog centra, selekcije i prerade otpada i biomase, izgradnju ekološkog bloka u sistemu termoelektrane Pljevlja koji bi koristio u određenom procentu ugalj, a u određenom procentu dobijenu biomasu, uz eliminaciju CO2 i do 90 odsto. Ali ono što je najvažnije, nastavak korišćenja nusproizvoda Termoelektrane i Rudnika uglja kroz izgradnju Cementrare i fabrike gipsa i gipsanih ploča, te drugih materijala, čime bi se potpuno zaokružio sistem i dobio na efikasnosti. Dakle, lanac u kome bi se koristio svaki segment i pretvarao u proizvod za tržište, na potpuno ekološki održiv način", kazao je Rovćčanin.

Sve ovo, ističe on, podrazumijeva potpuno novu vrijednost za državu Crnu Goru, na stotine novih radnih mjesta, smanjenje spoljnotrgovinskog deficita, trajnu stabilizaciju energetskog sistema države, povećenje BDP-a...

"Ideja izgradnje II bloka TEP, koja je 2016. godine pokrenuta, ali iste godine i zaključana, mogla bi svoje ishodište da nađe u vidu modifikovane ideje izgradnje ekološkog bloka, za šta postoji interesovanje sa nivoa međunarodnih kompanija. Crna Gora ima idealnu priliku da svoje energetske potencijale iskoristi na najbolji mogući način u skladu sa svojim interesima i poštujući sve direktive EU iz oblasti zaštite životne sredine", rekao je Rovčanin.

Pojasnio je da bi ovakva vrsta Termoelektrane radila na oba energenta "u odnosu koji se želi”.

"Primjera radi može da radi 90 odsto na biomasu a 10 odsto na ugalj, a može i druga srazmjera. Ako je na ovoj srazmjeri onda je CO2 na izuzetno malom procentu jer se i ovo deset odsto uglja koje učestvuje u proizvodnji sistemom sistemom za prečišćavanje eliminiše 90 odsto ugljen dioksida. Dakle potpuno ekološki prihvatljiv po svim direktivama", rekao je Rovčanin.

Bonus video: