Kovač: Sjećanjem na žrtve Holokausta upozoravamo na užasne zločine koji su počinjeni nad nedužnim žrtvama

"Crna Gora nikad neće zaboraviti užase koji su se dogodili jevrejskom, ali i svim drugim narodima tokom Drugog svjetskog rata"

2022 pregleda 2 komentar(a)
Kovač, Foto: Vlada Crne Gore
Kovač, Foto: Vlada Crne Gore

Pijetet i solidarnost sa žrtvama kao i osuda zločinaca i njihovih ideologija predstavljaju našu moralnu obavezu, a svjedočanstva preživjelih i njihovih porodica permanentna su opomena za buduće generacije, poručio je ministar pravde Marko Kovač.

To je kazao povodom 27. januara Dana sjećanja na žrtve Holokausta i posjete izložbi posvećenoj obilježavanju tom danu, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

"Sjećanjem na žrtve Holokausta upozoravamo na užasne zločine koji su počinjeni nad nedužnim žrtvama kojima sada i zauvjek u ime čitavog crnogorskog društva iskazujemo naše najdublje poštovanje", kazao je Kovač.

Kovač je kazao da Crna Gora nikad neće zaboraviti užase koji su se dogodili jevrejskom, ali i svim drugim narodima tokom Drugog svjetskog rata.

"Sloboda misli, savjesti i vjeroispovijesti ima poseban značaj u Crnoj Gori, kao heterogenoj društvenoj zajednici, što dokazuje iskustvo da pluralizam religija i konfesija u društvu ne mora voditi konfliktu, naprotiv razlike je pretvorila u društveno bogatstvo, u svoj civilizacijski potencijal", kazao je Kovač.

Kovač je naveo da sloboda vjeroispovjesti, kao jedno od osnovnih ljudskih prava, treba da podstiče zaštitu uvjerenja pojedinca/ke po pitanju vjere, jer svaka sloboda treba da hrabri i osnažuje uzajamno poštovanje i toleranciju jednih prema drugima.

"Na normativnom planu, donošenjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, omogućeno je da vjerska prava i slobode budu u potpunosti zaštićeni, a vjerske zajednice slobodne u svom vjerskom životu i u svojim poslovima bez ikakvog miješanja od strane organa izvršne vlasti. U tom pogledu sve vjerske zajednice su ravnopravne i slobodne da se razvijaju i žive onako kako to njihova autonomna pravila i vjerski obredi nalažu. Shodno tome, zakonodavni okvir u Crnoj Gori zabranjuje svaki oblik diskriminacije i prepoznaje zaštitu svih vjerskih zajednica kao veoma važno civilizacijsko dostignuće", navodi se u saopštenju.

Vlada Crne Gore i Ministarstvo pravde, kako se navodi, snažno su opredjeljeni da, u cilju afirmacije vjerskih sloboda i očuvanja multinacionalnog i multikonfesionalnog sklada, nastave na daljem unaprijeđenju saradnje sa Jevrejskom zajednicom u Crnoj Gori.

Bonus video: