Najnovija analiza: Morska voda sanitarno ispravna za kupanje

Programom za 2017. godinu previđen je monitoring kvaliteta morske vode na ukupno 100 lokacija duž crnogorskog primorja
51 pregleda 0 komentar(a)
more, plaža, morska voda, Foto: Vuk Lajović
more, plaža, morska voda, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 20.09.2017. 07:53h

Morska voda na crnogorskim kupalištima je odličnog kvaliteta, sanitarno je ispravna i bezbjedna za kupanje i rekreaciju, pokazala je najnovija analiza morske vode koju je Javno predzeće za upravljanje morskim dobrom u saradnji sa Institutom za biologiju mora sprovelo na 100 kupališta od Ulcinja do Herceg Novog.

“Rezultati analize kvaliteta morske vode pokazali su da je na 81 kupalištu kvalitet morske vode bio klase K1, dok je na 19 kupališta bio klase K2. Analiza je pokazala da je u opštini Ulcinj, od ukupno 16 kupališta, voda bila kvaliteta klase K1 na njih 12, dok je na četiri kupališta voda bila kvaliteta K2. U opštini Bar, od ukupno 12 kupališta na kojima se vršilo uzorkovanje, na njih osam voda bila kvaliteta klase K1, dok je na četiri kupališta voda bila klase K2. U opštini Budva, od ukupno 27 kupališta , na njih 26 kvalitet morske vode je bio klase K1, dok je na jednom kupalištu voda bila klase K2. Analizom je potvrđeno da je na svim kupalištima u opštini Tivat, kojih je ukupno devet, voda bila odličnog K1 kvaliteta. Od ukupno 15 kupališta na kojima se vršilo uzorkovanje u opštini Kotor, na njih 12 voda je bila klase K1, dok je na tri kupališta voda bila klase K2. U opštini Herceg Novi, od ukupno 21 kupališta, na njih 14 voda je bila klase K1, dok je na sedam kupališta voda bila klase K2", saopšteno iz Morskog dobra.

Programom za 2017. godinu previđen je monitoring kvaliteta morske vode na ukupno 100 lokacija duž crnogorskog primorja i to: 16 u opštini Ulcinj, 13 u opštini Bar, 25 u Budvi, 10 u Tivtu, 15 u Kotoru, i 21 na teritoriji opštine Herceg Novi. Predviđeno je da se analize vrše u petnaestodnevnim intervalima u periodu od maja do oktobra.

Uredbom o klasifikaciji i kategorizaciji površinskih i podzemnih voda, morske vode koje se koriste za kupanje i rekreaciju, na osnovu obavezujućih mikrobioloških parametara razvrstavaju se u dvije klase i to: klasa K1-odlične, klasa K2-zadovoljavajuće, dok uzorci čije vrijednosti prelaze propisane granice za ove dvije klase se svrstavaju u grupu Van klase.

Bonus video: