Kontingent VCG u Bugarskoj kao dio napora Alijanse da spriječi širenje agresije Rusije na članice NATO-a

"Upućivanjem crnogorskih vojnika na ovu aktivnost ispunjava se odluka Skupštine Crne Gore o angažovanju do 60 pripadnika u krizi na istoku Evrope"

7363 pregleda 33 komentar(a)
Sa ispraćaja vojnika u Bugarsku, Foto: Ministarstvo odbrane
Sa ispraćaja vojnika u Bugarsku, Foto: Ministarstvo odbrane

Prvi kontingent Vojske Crne Gore upućen je u Bugarsku na NATO aktivnost "Pojačane budnosti" (Enhanced Vigilance Activities - eVA).

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane kontingent VCG će biti u sastavu multinacionalne borbene grupe, kojom komanduje komandant iz sastava oružanih snaga Italije.

"Upućivanjem crnogorskih vojnika na ovu aktivnost ispunjava se odluka Skupštine Crne Gore o angažovanju do 60 pripadnika u krizi na istoku Evrope", piše u saopštenju.

Iz Ministarsva odbrane dodaju da je crnogorski kontingent u Bugarskoj dio napora Alijanse da na istoku Evrope sačuva mir i spriječi širenje agresije Rusije na članice NATO-a.

"U pitanju je kombinovani sastav pješadije, vojne policije, logistike i štabnih elemenata iz sastava Vojske Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Vojska Crne Gore
foto: Ministarstvo odbrane

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Zoran Lazarević, na ispraćaju kontingenta naglasio je da VCG duže od decenije doprinosi miru u svijetu, ali da u svjetlu trenutnih dešavanja u Ukrajini posebnu važnost ima učešće u NATO misijama "Isturenog ojačanog prisustva" u Letoniji i "Pojačane budnosti" u Bugarskoj.

"Crna Gora prvi put upućuje na ovakve zadatke pored vojnika i svoja borbena vozila. To će biti novi doprinos operativnim sposobnostima snaga Alijanse na terenu", objasnio je.

Lazarević je pripadnicima kontingenta poručio da moraju biti podrška jedni drugima, jednako kao i vojnicima drugih država, uz uvjerenje da će sve zadatke obaviti profesionalno i dostojno predstavljati Vojsku i državu.

"Znam da među vama ima onih koji imaju iskustva u međunarodnim misijama. Podijelite ih sa onima kojima je ovo prvi put da budu na takvom zadatku", rekao je.

Komandant jedinice, poručnik Aladin Hadrović, istakao je da je posebna privilegija, ali i odgovornost na njegovom kontingentu, jer će utabati stazu kojom će koračati sve naredne rotacije u eVA, ako za tim bude potrebe.

"Dugotrajne pripreme, obuke i vježbe u zemlji i inostranstvu garant su da stečenim znanjem i vještinama damo puni doprinos bezbjednosti na istoku Evrope", istakao je on.

Iz Ministarstva odbrane dodaju da zajedno sa ostalim članicama Alijanse, Crna Gora doprinosi i kroz ispunjenje ovog zadatka zaštiti zajedničkih vrijednosti, posebno cjelovitosti i integriteta Alijanse.

"Nakon temeljnih priprema, crnogorski vojnici su ispunili sve uslove da mogu na prvoj liniji odvraćanja i odbrane Alijanse na konkretan način doprinijeti miru i stabilnosti", piše u saopštenju.

Vojska Crne Gore
foto: Ministarstvo odbrane

Navode i da je pored kontingenta za učešće u multinacionalnoj borbenoj grupi u Bugarskoj, Vojska Crne Gore u januaru ispunila još jednu odluku Skupštine Crne Gore - upućivanjem poručnice Mileve Vuković Krgović u misiju UN "MINURSO", koja se sprovodi radi očuvanja mira i stabilnosti na području zapadne Sahare.

Bonus video: