U prethodne dvije godine podnijete 32 krivične prijave za nelegalnu eksploataciju šljunka

U dokumentu koji je Vlada dostavila, navodi se da je tokom 2022. godine podnijeto 13 krivičnih prijava, manje nego 2021. godine kada je bilo podnijeto 19 prijava protiv kompanija ili pojedinaca

10670 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Uprava za inspekcijske poslove podnijela je 32 krivične prijave tokom prethodne dvije godine za nelegalnu eksploataciju šljunka.

U dokumentu koji je Vlada dostavila, navodi se da je tokom 2022. godine podnijeto 13 krivičnih prijava, manje nego 2021. godine kada je bilo podnijeto 19 prijava protiv kompanija ili pojedinaca.

Iz Vlade navode da je moratorijum na eksploataciju riječnog materijala na predlog Ministarstva poljoprivrede, uveden prije šest godina.

Izvještaj o 32 krivične prijave je pripremila Inspekcija za vode iz Uprave za inspekcijske poslove.

Iz dokumenta se vidi da su lokacije na kojima su vršene eksploatacije - rijeka Morača, Tara, Cijevna, Lim i Grnčar.

Inspekcija za vode je takođe dostavila Upravi policije - odsjeku za suzbijanje privrednog kriminala 19 predmeta u vezi za eksploatacijom šljunka u periodu od jula 2021. do 26. januara 2023. godine, kako bi u saradnji sa ODT-om ocijenili da li ima elemenata krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti.

Da li postoji krivična odgovornost se utvrđuje za Dejana Stanića, Aleksandra i Igora Stanića, Aleksandra Stajovića, Predraga Maraša, Zdenka Maraša, Stefana Ivanovića, Slobodana Bojića, Marka Bulatovića i Milivoja Mugošu.

Takođe, odgovornost se utvrđuje i za više firmi: DOO „Deva“, DOO „Pe Mar“, DOO „Ćetković Cop“, DOO „Vukčević Cop“, DOO „Milonić i Ortaci“, DOO „FAB LIVE“, DOO „Mimar Trans“, DOO „Montenegro Petro“ i DOO „Čelebić“.