Uloga uprava osnovnih škola ključna u promociji medijske pismenosti

Direktorica Instututa za medije Olivera Nikolić ukazala je na potrebu da se djeca ohrabre da kritički promišljaju medijske sadržaje, i da od medijskih kanala traže veći kvalitet, što je zadatak medijske pismenosti

3605 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Institut za medije
Foto: Institut za medije

Uloga uprava osnovnih škola ključna je u promociji medijske pismenosti među osnovcima, koji će od naredne školske godine imati priliku da izučavaju taj predmet kao izborni, poručeno je na skupu posvećenog promociji predmeta.

Skup, “Značaj uvođenja Medijske pismenosti kao izbornog predmeta u osnovnim školama”, dio je kampanje promocije predmeta koji će učenici birati u sedmom, osmom ili devetom razredu osnovnih škola, a predavati svi nastavnici i nastavnice sa završenom akreditovanom obukom kod Zavoda za školstvo.

Kako je saopšteno iz Instituta za medije, upravama škola, nastavnicima, obrazovnim institucijam predstavljeni su predmetni program za medijsku pismenost, priručnik za nastavnike i dragocjena iskustva praktičara u nastavi medijske pismenosti.

Pored uprava škola i nastavnog kadra na skupu su učestvovali predstavnici Ministarstva prosvjete, obrazovnih instucija, praktičari u nastavi, autori predmetnog programa.

“Promocija predmeta od ključne je važnosti da ga izabere što više od nekoliko desetina hiljada osnovaca koliko ih je upisano u starijim razredima ove školske godine, a koji će ukupno imati do 34 časa medijske pismenosti godišnje”, kaže se u saopštenju.

Vršiteljka dužnosti direktorice Zavoda za školstvo, Zoja Bojanić Lalović je, govoreći o značaju medijske pismenosti i promociji predmeta u školama, kazala da je javnost izložena poplavi manipulacija i da je za današnje generacije važno, ne samo promišljeno čitanje i dijeljenje medijskih poruka, već i znanje da ih kvalitetno kreiraju.

“Uvođenje predmeta u osnovne skole je važan iskorak u tom pravcu”, smatra ona.

Direktorica Instututa za medije Olivera Nikolić ukazala je na potrebu da se djeca ohrabre da kritički promišljaju medijske sadržaje, i da od medijskih kanala traže veći kvalitet, što je zadatak medijske pismenosti.

Prema njenim riječima, u ostvarenju tog cilja potrebna je podrška obrazovnog sistema, roditelja, medija.

Rukovoditeljka Službe za odnose sa javnošću i opšte poslove u Agencije za elektronske medije, Elvira Salagić Ceković, izrazila je zadovoljstvo činjenicom da je prepoznat značaj medijske pismenosti u društvu.

Ona je podsjetila da nalazi AEM-ovog istraživanja o korišćenju medija “Djeca, roditelji i mediji” , pokazuju da djeca provedu devet sati dnevno ispred raznih ekrana tokom radne nedjelje, a tokom vikenda značajno više.

Salagić Ceković je navela da to govori o potrebi osviješćenije upotrebe medija kroz medijsko obrazovanje.

Profesorica medijske pismenosti i jedna od autorki programa za gimnazije, Božena Jelušić, ukazala je da se obrazovni sistem uveliko već suočava sa izazovom vještačke inteligencije i alatima poput čet bota.

“U tom smislu mi kasnimo. Medijska pismenost mora biti najvažniji predmet i jedan čas nedjeljno je malo. U suprotnom, izgubićemo bitku za školu”, poručila je ona.

Autori predmetnog programa i priručnika za nastavnike i nastavnice, Svetlana Jovetić Koprivica i Miroslav Minić, kazali su da je medijsko opismenjavanje neophodno onima čiji su stavovi, mišljenje i ideje još uvijek u procesu kreiranja.

“Ukoliko odgovorno pristupimo odgajanju mladih ljudi, možemo računati da svijet ostavljamo u sigurnim rukama“, poručili su oni.

Direktorice osnovnih škola “Pavle Rovinski” i “21. maj” iz Podgorice, Dijana Laković i Leposava Furtula, smatraju da bi medijska pismenost trebalo da bude obavezni predmet u svim školama u Crnoj Gori.

Laković je ocijenila da treba “pojačati pritisak” na prosvjetne vlasti da takvu odluku i donesu.

Iz Instituta su naveli da među nastavnicima i nastavnicama vlada veliko interesovanje za predmet pokazuje podatak da je samo u januaru ove godine akreditovanu obuku za ovaj predmet završilo 27.

Oni su kazali da je slično interesovanje i za naredne tri obuke koje će se organizovati od februara do maja ove godine.

Promocijom će biti obuhvaćene 153 škole u sve tri regije u Crnoj Gori, sjevernoj, centralnoj i južnoj.

Bonus video: