Dok Turci oklijevaju zbog Carevića, Opština blokira

Uprava lokalnih javnih prihoda blokirala je atraktivnu parcelu od 8.500 kvadrata ispred hala Jadranskog sajma, vlasništvo firme “Safiro beach resort”, jer i pored upozorenje nije izmirila porez na nepokretnost

22716 pregleda 4 komentar(a)
Postavljena tabla najavila gradnju, Foto: Vuk Lajović
Postavljena tabla najavila gradnju, Foto: Vuk Lajović

Opština Budva, odnosno Uprava lokalnih javnih prihoda, blokirala je atraktivnu parcelu od 8.500 kvadrata ispred hala Jadranskog sajma, vlasništvo firme “Safiro beach resort”, jer i pored upozorenje nije izmirila porez na nepokretnost.

Riječ je o zemljištu na kome turska kompanija “Mia investments”, sa kojom je prije četiri i po godine “Safiro beach resort” zaključila ugovor o zajedničkoj gradnji, planira gradnju hotela sa apartmanima za tržište “Mia Budva”, koji bi činile dvije kule od po 15 i 16 spratova.

”Hipoteka u ukupnom iznosu od 82.215 eura u korist Opštine Budva - rješenje o obezbjeđenju poreskog potraživanja Uprave lokalnih javnih prihoda”, piše u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid.

Uprava lokalnih javnih prihoda je i prije godinu i po takođe blokirala zemljišni kompleks, jer “Safiro beach resort” nije izmirio poreski dug od 100 hiljada eura. U katastarskoj evidenciji i dalje stoji upisana i ta hipoteka.

Za kompaniju “Safiro beach” javnost je saznala kada je odbjegli biznismen Duško Knežević ustvrdio da mu je zemlja kod Jadranskog sajma oteta, te da iza podgoričke firme “lično stoje lider DPS i šef države Milo Đukanović i nekadašnji ministar održivog razvoja Branimir Gvozdenović”, a ne britanski biznismeni, kako piše u papirima. Njegove tvrdnje su odmah demantovane, te saopšteno da je kompanija sa Kipra “Expom Hotels Partners Limited” stoprocentni vlasnik zemljišta u Budvi na Jadranskom sajmu, koje koristi firma “Safiro Beach Resort”. Kiparska firma “Expom Hotels Partners Limited”, kako su tada kazali, nalazi se vlasništvu britanske “Cocoon grupe” sa sjedištem u Londonu. Tužilaštvo je u nekoliko navrata pozivano da se pozabavi tom kompanijom.

Parcela na kojoj su Turci najavili početak gradnje
Parcela na kojoj su Turci najavili početak gradnjefoto: Vuk Lajović

Gradnja na jedinoj preostaloj slobodnoj parceli uz samu obalu Budvanske školjke, atraktivnoj lokaciji ispred sajamskih hala na samo 20 metara od Slovenske plaže, još ne počinje. Podgorička kompanija “Mia investments”, koja okuplja turske investitore, iako je još uoči ljetnje sezone postavila tablu te najavila gradnju prve od dvije kule od 15 spratova, još nije uvela građevinske mašine. Parcela od 8.500 kvadrata nije ni očišćena, a ograda koja je postvaljena prije par godina, na pojedinim mjestima je i porušena. Ništa ne sluti da bi tu mogla da započne gradnja velikog hotela.

Kako je nedavno “Vijestima” rečeno, čeka se da se riješi problem koji vlasnik parcele, firma “Safiro beach resort”, ima sa novosadskom kompanijom “Carinvest RS” u vlasništvu podrodice bivšeg gradonačelnika Budve Marka Carevića, te da je to ključni problem što turski investitori ne kreću u gradnju.

Gradnji se protivi i Opština Budva, odnosno Sekretarijat za zaštitu imovine, koji je pred Upravnim sudom osporio rješenje glavnog državnog arhitekte.

Direktorat kojim je tada rukovodio glavni državni arhitekta Mirko Žižić poništio je rješenje glavne budvanske arhitektice iz novembra 2019. te u martu prošle godine dao saglasnost na idejno rješenje za kompleks kula.

Turska firma i “Safiro beach resort” su u avgustu 2018. zaključile ugovor o zajedničkoj gradnji.

Na parcelu hipoteku je u aprilu prošle godine stavila novosadska firma Carevićevog sina, nakon što je preuzela milionska kreditna zaduženja “Safiro beach resorta”. Tada dolazi i do “sukoba” ove dvije kompanije.

Bonus video: