Niko se neće javiti na konkurs kotorske bolnice

Zaposleni u bolnici Meljine protestuju zbog smanjenja broja zaposlenih po konkursu kotorske bolnice, ali i zbog smanjenja kapaciteta. Nema konkretnog odgovora zašto za 59 zaposlenih nema mjesta od 1. februara

10585 pregleda 13 komentar(a)
Opšta bolnica u Meljinama, Foto: Opština Herceg Novi
Opšta bolnica u Meljinama, Foto: Opština Herceg Novi

Zaposleni u bolnici “Meljine” u Herceg Novom neće se javiti na konkurs kotorske bolnice, u čijem sastavu će u narednom periodu raditi, jer su nezadovoljni namjerama da se otpusti dio medicinskog i nemedicinskog osoblja i smanje kapaciteti ove ustanove.

To je u izjavi za “Vijesti” kazala direktorica Opšte bolnice “Meljine” Olivera Elez.

Ona je kazala da je prema raspisanom trodnevnom konkursu, značajno smanjen broj zaposlenih u bolnici i usluga koje ta ustanova sada pruža građanima Herceg Novog. Pojasnila je da je u razgovoru sa direktorom Opšte bolnice Kotor informisana da hospitalizovani pacijenti mogu da budu samo na internom odjeljenju, da ima mjesta za samo dva hirurga koji će raditi ambulantno, kao i da se u bolnici “Meljine” mogu raditi samo hitni porođaji, što je nelogično. Poručila je da takav koncept nije prihvatljiv zaposlenima, kao i da nije ispoštovan dogovor o tome da “Meljine” uđu u sistem javnog zdravstva u punom kapacitetu.

Zaposleni su juče protestovali zbog konkursa opšte bolnice Kotor, jer za slobodna radna mjesta nijesu predviđeni svi radnici bolnice “Meljine”. Tražili su hitan sastanak sa ministrom zdravlja Dragoslavom Šćekićem i premijerom Dritanom Abazovićem, poručivši da nijesu primili ni decembarsku platu. Iz Opštine Herceg Novi poručili su da snažno stoje uz radnike Opšte bolnice Meljine.

Istakli su da lokalna uprava u ovom slučaju nije nadležna, ali da će, kao i uvijek do sada, stati uz radnike i zahtijevati od nadležnih državnih organa da ih upoznaju sa kompletnom situacijom i da svi zaposleni postanu dio javnog sistema.

Predsjednica Sindikata Slavica Drobnjak upitala je da li se takvim pripajanjem bolnice kotorskoj brišu “Meljine” i možda na taj način prividno gase.

Kazala je da niko od zaposlenih nije bio obaviješten o konkursu i poručila da žele odgovor na to zašto njim nije obuhvaćeno 59 radnika koji od 1. februara, do kada im važe ugovori, u toj ustanovi nemaju posao.

Šćekić je juče, tokom posjete kotorskoj bolnici, kazao da je Vlada uradila sve da bolnicu Meljine, dovedenu pred gašenje, vrati u javno zdravstvo na zakonit način... Poručio je da je OB Kotor morala da raspiše konkurs za zaposlene jer je to jedini način da zaposleni iz privatne zdravstvene ustanove pređu u javni sistem.

Upitan šta će biti sa 59 radnika koji bi mogli da ostanu bez posla, Šćekić je odgovorio da je to pitanje za stečajnog upravnika.

Abazović je istakao da je Vlada uradila ono što je obećala i da država nije imala nikakve ingerencije nad privatnom bolnicom koja je predmet stečaja, Specijalnog državnog tužilaštva i pravosudnih organa. Poručio je da nije siguran da je bolnica održiva sa 11 ljekara i da će je podržati iz svih centara kako bi stanovnici nesmetano dobili sve zdravstvene usluge.

Bonus video: