Raičević: "Maslinijada" na najbolji način prezentuje bogatstvo i tradiciju Bara

Jubilarno izdanje manifestacije okupilo više od 40 izlagača maslina i maslinovog ulja, vina, meda i drugih poljoprivrednih proizvoda

4363 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Mediabiro
Foto: Mediabiro

Jubilarna "Maslinijada", jedna od najznačajnijih maslinarskih svetkovina u Crnoj Gori, otvorena je danas u Baru.

Povodom dvadesetog izdanja manifestacije koja se održava u čast masline, kao simbola grada pod Rumijom, a koje je okupilo više od 40 izlagača maslina i maslinovog ulja, vina, meda i drugih poljoprivrednih proizvoda, predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević je kazao "Maslinijada" na najbolji mogući način prezentuje bogatstvo Bara i njegovu tradiciju.

"Maslinarstvo kao kultura doživjelo je procvat i ima ogromnu razvojnu perspektivu ne samo u našem gradu, već širom Crne Gore. U prilog tome govori i činjenica da naši maslinari osvajaju vrijedne međunarodne nagrade, te je kvalitet maslinovog ulja iz Bara nešto čime se možemo ponositi. Pored tradicionalne podrške organizaciji manifestacije "Maslinijada", lokalna uprava kroz direktne subvencije u kontinuitetu podržava i sve oblike poljoprivredne proizvodnje u Baru, posebno maslinarstvo, čime pokazujemo da smo pouzdan partner našim sugrađanima", kazao je on, kako prenosi Mediabiro.

Raičević je obišao sve izlagače, poželio im uspješnu i rodnu godinu i zahvalio im se na posvećenosti u namjeri da tradicionalni barski proizvodi budu što kvalitetniji i prepoznati na tržištu.

Dvadesetu "Maslinijadu" zvanično je otvorio potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković, a goste je pozdravio i Suljo Mustafić, predsjednik Organizacionog odbora manifestacije, piše Mediabiro. Uz brojne građane, predstavnike društvenog i kulturnog života i turiste, otvaranju "Maslinijade" su prisustvovali i premijer Dritan Abazović, ministar zdravlja Dragoljub Šćekić, ministar sporta i mladih Vasilije Lalošević, kao i brojni ambasadori i predstavnici diplomatskog kora.

Tradicionalno, uručene su i nagrade najboljim maslinarima za proizvodnju maslinovog ulja u dvije kategorije - esktra djevičanska monosortna maslinova ulja i ulja dobijena od više sorti maslina.

U kategoriji ekstra djevičanskih monosortnih ulja, prva nagrada je pripala Halilu i Sulju Mustafiću, druga Avdulahu Duku Rašketiću, a treće Arseniju Martinoviću.

Najbolje ocijenjeno ekstra djevičansko višesortno ulje proizvod je Lazara Medigovića. U toj kategoriji druga nagrada dodijeljena je Milanu Markoloviću, a treća Mirsadu Rašketiċu.

Nagrada za najbolji mladi zasad, koji dodjeljuje NVO „Maslinijada" ove godine pripala je Ibrahimu Peraziću, a nagrada za najbolji rod u 2022. godini uručena je Zejnelu Rašketiću. Nagrada za najbolje održavani maslinjak, koju dodjeljuje NVO Maslinijada pripala je Damiru Krniću.

Barski maslinari Rajka i Lazar Bozović dodijelili su nagrade za najbolji mladi zasad Edinu Petoviću i najbolje revitalizovan mladi maslinjak Radomiru Popoviću.

Fondacija "Miodrag Mili Martinovic" dodijelila je Nijazimu Beċoviću priznanje za najbolje održavani maslinjak.

Manifestacija je organizovana pod pokroviteljstvom Opštine Bar, u organizaciji NVO „Maslinijada" i NVO Udruženje maslinara „Antivari" Stari Bar, uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i lokalne Turističke organizacije.

Bonus video: