Planiraju garažu u centru Kolašina

Intenzivnija turistička posjeta i hipergradnja uzrokuju velike probleme u saobraćaju

7986 pregleda 4 komentar(a)
Mjesto buduće garaže u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović
Mjesto buduće garaže u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović

U Kolašinu je u toku izrada idejnog rješenja za projekat gradske garaže, čime je počela realizacija dugogodišnjih planova o rješavanju ogromnog problema sa parking prostorom u gradu.

Zasada je poznato da će garaža biti na mjestu sadašnjeg parkinga, sa zadnje stane zgrade u kojoj je Odjeljenje bezbjednosti (OB). Definisanje spratnosti i maksimalne površine, kažu u Opštini, tek slijedi. U ovogodišnjem programu uređenja prostora planirano je 20.000 eura za izradu tehničke dokumentacije za gradsku gražu.

”Od spratnosti i površine zavisi i broj parking mjesta. Sve će to biti poznato nakon završetka idejnog rješenja. Nastojaćemo da se maksimalno iskoristi prostor zbog problema parkinga u gradu”, kažu u lokalnoj upravi.

Kako je ranije ocijenjeno iz Sekreterijata za zaštitu životne sredine, “potražnja za parking prostorom u narednom periodu u Kolašinu će se udvostručiti”.

”Tako će biti zbog povećanja broja vozila, turista, posjetilaca i broja novoizgrađenih stambenih jedinica i turističkih objekata visoke kategorije. Taj problem je učinilo složenijim otvranje dionice auto-puta, a doprinijeće, u budućnosti, i otvaranje regionalnog puta ka Beranama”.

Iz Opštine su prije godinu i po najavili izradu Strategije unapređenja bezbjednosti saobraćaja. Strategijom treba da se “odgovori na savremene izazove u oblasti parkirne politike i bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju i pristupi usklađivanju projekta regulacije saobraćaja kroz grad, kao i da određeni prostori za saobraćaj pretrpe značajne izmjene”.

”Sistemskom parkirnom politikom će se promovisati kontrolisano parkiranje u cilju rasterećenja centra grada od automobila. Opština će sprovesti obilježavanje i naplatu parking mjesta, pri čemu će tarife za parkiranje biti utvrđene na način da vremenskim ograničenjima i iznosom podstaknu kratkotrajno a destimulišu dugotrajno zadržavanje automobila u centru grada”, neka su od još neispunjenih obećanja iz 2021. godine.

Obećano je i da će “u cilju rasterećenja saobraćaja prema skijalištu, Opština omogućiti lokaciju po sistemu P+R (park and ride). To bi omogućilo da posjetiocima skijališta svoje putničke automobile parkiraju na ulazu u grad i do skijališta putuju autobusom. Ranije je najavljivana izgradnju dviju gradskih garaža - podzemne ili nadzemne.

Anketa koja je rađena prije godinu i po za potrebe plana održive urbane mobilnosti, pokazala je da značajan broj Kolašinaca na posao dolazi autom, iako većina ispitanika živi na manje od dva kilometra od svog radnog mjesta. Ta činjenica uz intenzivniju turističku posjetu i hipergradnju u Kolašinu uzrokuje velike probleme u saobraćaju.