Ravnopravno: I Abazović nastavio sa praksom da "nepodobne" organizacije pripadaju suprotstavljenoj političkoj strukturi

Koalicija za prava LGBTIQ+ osoba u okviru koje sarađuje 37 nevladinih organizacija i institucija izrazila podršku organizaciji Udruženje Roditelji

5336 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Koalicija Ravnopravno
Foto: Koalicija Ravnopravno

Koalicija za prava LGBTIQ+ osoba Ravnopravno, u okviru koje sarađuje 37 nevladinih organizacija i institucija saopštila je da osuđuje napad premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića na Udruženje Roditelji.

"I izražavamo punu podršku ovoj organizaciji koja godinama posvećeno radi na unapređenju položaja roditelja i djece u Crnoj Gori, o čemu svjedoče konkretni rezultati njihovog rada", navodi "Ravnopravno" u saopštenju.

Abazović je ranije izjavio je da je "Udruženje Roditelji" nevladina organizacija koja je politička organizacija bivšeg ministra prosvjete i da ona stalno napada ministre i Vladu Crne Gore.

"Ravnopravno" dodaje da je nedopustivo da se premijer služi neistinitim optužbama kako bi urušio ugled nevladinih organizacija koje argumentovano kritikuju odluke Vlade koje nisu u interesu djece i njihovog obrazovanja.

"Koalicija za prava LGBTIQ+ osoba Ravnopravno podsjeća da su organizacije i aktivisti/kinje civilnog društva u Crnoj Gori na udaru pojedinih političara iz vlasti i iz opozicije, te političkih pokreta u nastajanju, u svakoj prilici kada izraze neslaganje sa njihovim javnim djelovanjem ili izostankom djelovanja. Metode su uvijek iste - neutemeljene optužbe da 'nepodobne' organizacije pripadaju suprotstavljenoj političkoj strukturi, stranim interesnim grupama, plaćenicima itd. Zabrinjava i kontinuitet ove prakse koju nastavlja i aktuelni premijer, a posebno imajući u vidu da dolaze sa takve pozicije moći", navodi se u saopštenju.

Oni podsjećaju Abazovića da nevladin sektor treba da bude snažan kontrolni mehanizam vlasti - ko god je vršio.

"A, što su i očekivanja građana i građanki na što ukazuju i relevantna istraživanja javnog mnjenja. Demokratski kapacitet ili izostanak tog kapaciteta donosilaca odluka se mjeri, između ostalog, i odnosom prema kritički orijentisanom NVO sektoru. Mi ćemo nastaviti da vršimo svoju kontrolnu ulogu i da ukazujemo na štetne odluke kojima se narušavaju interesi građana i građanki Crne Gore, a naročito interesi ranjivih grupa, među kojima su svakako i djeca", piše u saopštenju.

Koalicija za prava LGBTIQ+ osoba Ravnopravno na kraju je pozvala Abazovića da se uzdrži od izjava koje ne pristoje funkciji koju obavlja.

"Da prekine sa etiketiranjem na NVO koje rade svoj posao i da demonstrira odgovornost kroz stvaranje povoljnog okruženja za rad nevladinih organizacija. Nema funkcionalne demokratije u društvu u kojem nevladine organizacije ne mogu izraziti svoj kritički stav bez bojazni od napada", zaključuju u saopštenju.

Saopštenje su potpisale sljedeće nevladine organizacije: Asocijacija Spektra, Akcija za ljudska prava, Centar za građansko obrazovanje (CGO), Centar za ženska prava, Crnogorska mreža za smanjenje štete LINK, Unija srednjoškolaca Crne Gore, Crnogorski ženski lobi, Udruženje Stana, Centar za žensko i mirovno obrazovanje - ANIMA, Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM), Centar za monitoring i istraživanje (CeMI), Juventas, Centar za afirmaciju RE populacije, NVO Prima, Crnogorska LGBTIQ asocijacija Kvir Montenegro, Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) i Institut Alternativa.

Bonus video: