U Tivtu na ljeto ponovo veliki međunarodni karneval

Dio te obimne manifestacije je i veliki dječiji karneval na kojem učestvuju djeca iz vrtića i osnovnih škola iz Tivta i gradova okruženja. Kako se čulo na Skupštini, NVU „Maškarada“ je u protekloj godini učestvovalo na osam karnevala u zemlji i inostranstvu

4353 pregleda 3 komentar(a)
Maškarada Božidarka Čelanović i Ivan Božinović, Foto: NVU Maškarada
Maškarada Božidarka Čelanović i Ivan Božinović, Foto: NVU Maškarada

Redovna godišnja Skupština nevladinog udruženja „Maškarada“ Tivat na kojoj su jednoglasno usvojeni godišnji izvještaji o radu i finansijski izvještaj za 2022. godinu, kao i plan rada za 2023. godinu, održana je u subotu veče u Tivtu.

Tom prilikom potvrđeno je da će se nakon dvije godine prinudne pauze zbog pandemije koronavirusa, narednog ljeta opet početi održavati veliki međunarodni ljetnji karneval u Tivtu.

Prošle godine, umjesto mađunarodnog karnevala zbog neizvjesne situacije u vezi ograničenja zbog covid-19, organizovana je znatno skromnija manifestacija „Maškarana noć“ u julu mjesecu uz učešće karnevalskih grupa iz Tivta i crnogorskih gradova, što praktično predstavlja mini karneval.

Organizacijom ovog atraktivnog događaja, uz skromna finansijska sredstva, ipak je obogaćena kulturno-turistička ponuda grada, omogućena je raznovrsna i sadržajna zabava građanima Tivta i gostima uz kvalitetan, kreativan kulturno-umjetnički pristup. Na Skuštini „Maškarade“ najavljena je organizacija Trećeg međunarodnog karnevala u Tivtu od 8. do 11. juna ove godine, uz učešće atraktivnih karnevalskih grupa iz preko deset zemalja: Brazila, Bolivije, Čilea, Arube, Njemačke, Luksemburga, Italije, Kipra.

Dio te obimne manifestacije je i veliki dječiji karneval na kojem učestvuju djeca iz vrtića i osnovnih škola iz Tivta i gradova okruženja. Kako se čulo na Skupštini, NVU „Maškarada“ je u protekloj godini učestvovalo na osam karnevala u zemlji i inostranstvu.

U sklopu manifestacije „Novembarski dani“, u Tivtu je promovisan novi izdavački projekat „Maškarana bojanka“ autora Zorana Krute. Tom prilikom podijeljeno je oko 750 primjeraka bojanke djeci na poklon u vrtiću „Bambi“ (Tivat, Donja Lastva, Radovići), OŠ „Drago Milović“ i OŠ „Branko Brinić“.

Uspješno je realizovan i drugi dio projekta „Maska – inspiracija tivatskih slikara“. U komunikaciji sa Porto Montenegrom prodato je preostalih devet umjetničkih slika i od ostvarenih prihoda nabavljena su dva aparata za Dom zdravlja Tivat - aparat za kompletnu elektro terapiju, ultrazvuk i kombinovanu terapiju za potrebe fizikalne terapije i CTG aparat za akušersku ambulantu, u vrijednosti od 6,300.00 eura.

Uz raniju donaciju Dnevnom centru za djecu i mlade sa smetnjama i teškoćama u razvoju realizovanu na samom kraju 2021. godine, ovo predstavlja jednu od najznačajnijih donacija od strane NVO sektora u Tivtu, jer je ukupno u projektu „Maska- inspiracija tivatskih slikara“ sakupljeno 8.000 eura.

Protekla skupština bila je izborna te je za novu direktoricu NVU „Maškarada“ izabrana Božidarka Čelanović, do sada istaknuta članica ovog udruženja, dok će Upravni odbor u narednom dvogodištu pored direktorice činiti Srećko Elkaz, Silva Marić, Slađana Milunović i Ivan Božinović.

Bonus video: