Haos na putu, merak na kolašinskom skijalištu

Odlična posjeta kolašinskih ski-centara za vikend, velike saobraćajne gužve, u kolonama se čekalo i sat i po...

57108 pregleda 47 komentar(a)
Odlična posjeta: Ski-centar Kolašin 1600, Foto: Gov.me/Saša Matić
Odlična posjeta: Ski-centar Kolašin 1600, Foto: Gov.me/Saša Matić

Rekordna posjećenost, dobro pripremljene staze i odlična atmosfera na skijalištima, ali i haos i dugo čekanje u kolonama na putu do kolašinskih ski-centara obilježili su protekli vikend.

Za mnoge koji su krenuli ka skijalištima, u subotu ujutro, a naročito juče, devet kilometara puta od grada do Bjelasice ispostavilo se kao veliki izazov. Prema onome što su pojedini posjetioci kazali “Vijestima”, u koloni se čekalo i po sat i po. Parkinzi objedinjenog državnog skijališta Kolašin 1600 i privatnog Kolašin 1450 bili su mali za sve goste koji su vozilima došli na planinu, a policija nemoćna da uspostavi red.

U to su juče mogli da se uvjere i premijer Dritan Abazović i ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, koji su bili u neslužbenoj posjeti skijalištu.

skijanje Kolašin
foto: Gov.me/Saša Matić

Vozila su masovno parkirana uz put, a preduzeće Skijališta Crne Gore (SCG), pored redovnih besplatnih autobuskih linija do ski-centra, organizovalo je i vanredni prevoz - autobusima i kombijima od restorana Savaradak.

U tom preduzeću kažu da su učinili sve da infrastrukturu pripreme za veliki broj posjetilaca. No, broj onih koji su željeli da provedu dan na snijegu očigledno je premašio očekivanja, pa je prošireni parking državnog skijališta od skoro 600 mjesta brzo bio popunjen.

Na značajno manjem i, prema riječima gostiju, nedovoljno dobro očišćenom parkingu privatnog Ski-centra Kolašin 1450, takođe nije bilo mjesta već u jutarnjim satima.

Prema riječima izvršnog direktora SCG Đura Miloševića, za parkiranje automobila, pored uređenog parkinga na državnom Ski-centru, dodatno je od snijega očišćena još jedna lokacija, ali je i to djelimično riješilo problem.

Protekli vikend definitivno je pokazao da je neophodna odavno planirana garaža za potrebe skijališta i da su nadležni pogriješili u računici kada su projektovali kapacitete postojećih parkinga. Situaciju dodatno komplikuje činjenica da su na većem dijelu nekadašnjeg parkinga kod Ski-centra Zorana Ćoća Bećirovića sada gradilišta.

Policija: Učinili smo sve

Iz kolašinske policije “Vijestima” je nezvanično rečeno da su učinili sve da uvedu red na putu prema skijalištima. Objašnjavaju da su vozila naizmjenično propuštana, ali da je veliki dio parkiranih vozila na toj saobraćajnici otežavao njihove napore. Kolašinska policija nema ispomoć kolega iz drugih gradova tokom sezone, što se već nekoliko godina pokazuje kao velika teškoća.

Vikend je donio i odličnu posjetu smještajnim kapacitetima u gradu. Kako tvrde iz lokalne Turističke organizacije (TO), u subotu i nedjelju gotovo da nije bilo slobodnog kreta u hotelima i privatnom smještaju, dok je popunjenost kapaciteta tokom minule sedmice bila oko 70 odsto. Navode da računaju da će zimska turistička sezona potrajati do aprila i da se, prema najavama, dobra posjeta očekuje i narednih sedmica.

Neophodna doplata za sezonski ski-pas za jedinstveno skijalište

Svi koji su tokom prošle godine kupili sezonski ski-pas za državno skijalište Kolašin 1600, sada, da bi koristili cijelu infrastrukturu objedinjenih skijališta, treba da doplate još 50 eura.

skijanje Kolašin
foto: Gov.me/Saša Matić

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma je neposredno prije početka zimske sezone odlučilo da objedini ponudu državnog i privatnog skijališta, pa je moguća kupovina samo jedinstvenog ski-pasa.

Jednodnevni ski-pas za oba skijališta košta 25 eura. Do ove godine mogao se kupiti ski-pas za samo državno skijalište, po cijeni od 15 eura...

Nekolicina kupaca sezonskog ski-pasa kažu da su bili neprijatno iznenađeni zbog zahtjeva za doplatu.

skijanje Kolašin
foto: Gov.me/Saša Matić

U SCG, u okviru kojih je u skijalište Kolašin 1600, tvrde da ni na jedan način njihovi posjetioci nijesu niti oštećeni niti prevareni. Objašnjavaju da su se sezonski ski-pasovi prodavali u vrijeme kada se nije znalo da će ove zime moći da se kupi samo jedinstveni.

”Potrebno je informisati sve korisnike sezonskih ski-pasova da mogu po toj cijeni koristiti dio infrastrukture skijališta, koja je u okviru Ski-centra Kolašin 1600. To su i platili tokom ljeta, pa će to moći da koriste. Ukoliko, ipak, žele da koriste staze i žičare koje su na privatnom skijalištu, tek u tom slučaju uplaćuju još 50 eura”.

Podsjećaju da sezonski ski-pas, kupljen u SCG, važi i za nekoliko skijališta u regionu, te da je, kako ističu, to izuzetno povoljna cijena, zahvaljujući kojoj su njihovi gosti dosta uštedjeli.

skijanje Kolašin
foto: Gov.me/Saša Matić

U Bećirovićevoj kompaniji Ski resort Kolašin 1450 AD potvrdili su da je doplata za korišćenje njihovog skijališta neophodna, ako je riječ o skijašima sa sezonskim kartama. Međutim, kažu da su i pored toga, vlasnici ranije kupljenog ski-pasa u povoljnijoj poziciji.

”Cijena jedinstvenog ski-pasa za skijalište Kolašin je 400 eura. Zbog toga smo, u dogovoru sa SCG, odlučili da skijašima koji su prošle godine kupili sezonski ski-pas za njihov dio skijališta, ponudimo da ga koriste na čitavoj teritoriji jedinstvenog skijališta Kolašin, uz doplatu od 50 eura. Na taj način, oni će za ukupno 300 eura dobiti uslugu koja sada košta 400 eura”, pojasnila je izvršna direktorica kompanije Milica Šćepanović.

Još se ne zna kako će dijeliti kolač

Prošle sezone, prihod od prodaje zajedničkog ski-pasa za skijališta Kolašin 1450 i 1600 dijeljen je po principu 40:60 odsto u korist državnog, s tim što su prodavani i ski-pasovi za svako pojedinačno. Ove godine država i Bećirović drugačije će dijeliti prihode, na osnovu nekoliko parametara. No, taj sistem još ne funkcioniše.

Jedinstveni ski-pas, kako je to definisano ove zime na Bjelasici, tvrdi Šćepanović, “postoji u svim evropskim skijalištima u Alpima, na kojima se prihod od prodaje ski-pasova dijeli između investitora putem programa poznate austrijske firme Ski Data”.

skijanje Kolašin
foto: Gov.me/Saša Matić

Za određivanje procenta učešća u ostvarenom prihodu, Ski Data koristi dva fiksna parametra (dužina staza, broj i vrsta žičara odnosno ski-liftova) i jedan varijabilni parametar (protok skijaša).

No, u ovom trenutku, objašnjava Šćepanović, transparentno praćenje prodaje nije moguće, jer Ski Data nije implementirala sistem koji bi to omogućio.

Šćepanović kaže da očekuje da će “situacija, nastala zbog kašnjenja austrijske firme, biti riješena u duhu najbolje poslovne saradnje sa Ministarstvom”.

Kolašin 1600 i 1450 ili Skijalište Kolašin

Formalno dva skijališta, koje gosti i Kolašinci, u skladu sa činjeničnim stanjem, zovu državno i privatno, u resornom Ministarstvu, lokalnoj i Nacionalnoj turističkoj organizaciji, odnedavno zovu Skijalište Kolašin.

Tako piše i na jedinstvenom ski-pasu. Na jedinstvenom nazivu insistiraju i iz Bećirovićeve firme.

Infrastruktura privatnog skijališta i žičara K7 još se snabdijevaju strujom sa “starog” dalekovoda, u vlasništvu Bećirovićeve kompanije. Ostatak žičara i objekata na državnom Kolašin 1600 snabdijeva se strujom sa nove trafo-stanice, u vlasništvu države.

Dva skijališta povezana su žičarom K7 prošle godine, u koju je država uložila gotovo 9 miliona eura...

”Dio skijališta Kolašin na kome se nalaze žičare kompanije AD Ski Resort Kolašin 1450 i dalje se napaja strujom preko starog dalekovoda, što se odnosi i na državnu žičaru K7. Planirano je da se svi ti objekti napajaju strujom sa nove trafo-stanice i da se isključe sa starog dalekovoda, koji pripada našoj kompaniji AD Ski Resort Kolašin 1450 i koji mi i održavamo. Nažalost, već više od godinu dana se čeka saglasnost Ministarstva finansija, koja je neophodna da bi se svi potrošači priključili”, objašnjava Milica Šćepanović.

Bonus video: