Kombija do Kuča nema još bar sedam dana

Podgoričko preduzeće “Putevi” objaviće javni poziv za nabavku vozila za uspostavljanje redovne linije prema Kučima

8108 pregleda 2 komentar(a)
Moguće i da uvedu jedan novi autobus do Kuča, Foto: podgorica.me
Moguće i da uvedu jedan novi autobus do Kuča, Foto: podgorica.me

Za mještane Kuča još nije obezbijeđen prevoz do Podgorice, pa će i đaci iz kučkih sela, najmanje prve nedjelje drugog polugodišta do škola u Podgorici putovati taksijem ili privatnim prevozom.

Iz podgoričkog preduzeća “Putevi” najavili su da će objaviti javni poziv za iznajmljivanje kombi vozila, a da će nakon izbora najpovoljnije ponude, biti uspostavljena redovna linija. Procedura traje sedam dana.

”Putevi d.o.o. će shodno zakonskoj proceduri koja traje sedam dana, iznajmiti kombi vozila koja će vršiti prevoz putnika do Kuča. Odmah po izboru najpovoljnijeg ponuđača biće sklopljen ugovor i otpočeće planirani prevoz putnika. Takođe, u narednom periodu “Putevi” će sagledati mogućnost stavljenja u funkciju jednog novog autobusa za potrebe stanovnika ovog dijela grada”, rekli su iz tog preduzeća.

Na pitanja u vezi sa organizacijom prevoza učeničke populacije, iz Glavnog grada ponovili su raniji stav:

”Organizovanje prevoza za đake nije naša nadležnost”.

Autobuska linija 62 Orahovo-Kuči, osim nekoliko dana u oktobru, nije u funkciji od avgusta.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, iz Ministarstva prosvjete mještanima su kazali da je djeci koja pohađaju Osnovnu školu “Đoko Prelević” obezbijeđen školski prevoz. Kazali su i da postoji problem sa prevozom učenika srednjih škola, ali da pokušavaju da pronađu alternativno rješenje.

”Dok se ne izvrši nabavka novih vozila od strane Glavnog grada”, piše u dopisu koje su iz resora prosvjete uputili mještanima.

Mještane su zamolili i da im pomognu u dijelu pribavljanja spiska srednjoškolaca koji žive na području Ubala i Kuča, sa podatkom o tome koje škole pohađaju, kako bi do ponedjeljka, kako se navodi u dopisu koji je dostavljen “Vijestima”, pronašli najbolje rješenje.

Iz Ministarstva, na čijem je čelu Miomir Vojinović, nisu odgovorili na ponovna pitanja redakcije o eventualnom dogovoru sa Glavnim gradom i organizaciji prevoza đaka iz podgoričkih prigradskih naselja.

Nedavno su kazali i da taj resor ne organizuje prevoz, da ne zaključuje ugovore sa prevoznicima, već da isključivo učestvuje u cijeni karte učenicima koji putuju pet i više kilometara do škole, u skladu sa zakonom.

Drugo polugodište, nakon odluke Vlade o produženju zimskog raspusta, trebalo bi da počne 30. januara. Prema akademskom kalendaru Univerziteta Crne Gore, na državnim fakultetima u toku su završni i popravni ispiti. Studenti se na nastavu vraćaju 13. februara.

Bonus video: