Nacrti tri DUP-a: Legalne kuće mogu dograditi

Nelegalne kuće u Murtovini će biti zadržane u postojećem gabaritu, legalno izgrađene imaju pravo manjih dogradnji
356 pregleda 0 komentar(a)
DUP, Foto: Arhiva Vijesti
DUP, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 19.09.2017. 19:15h

Nelegalno podignuti objekti na početku zelenog zaštitnog pojasa u Murtovini će biti zadržani u postojećem gabaritu sa mogućnošću rekonstrukcije, adaptacije i tekućeg održavanja, dok će legalno podignuti objekti u ovoj zoni imati pravo manjih dogradnji.

To je predviđeno Nacrtom Detaljnog urbanističkog plana (DUP) “Murtovina 2”, koji je od juče stavljen na petnaestodnevnu javnu raspravu.

Zahvatom DUP-a “Murtovina 2”, obuhvaćeno je područje od oko 80,31 hektara, na kojem je omogućena izgradnja zgrada za stanovanje sa najviše četiri stana, kao i objekti za poslovne, komercijalne i uslužne djelatnosti.

Površina specijalne namjene, kako se navodi, obuhvata početak zelenog zaštitnog pojasa koji se nastavlja u susjednim planovima detaljne razrade.

“Nelegalno podignuti objekti u ovoj zoni se zadržavaju u postojećem horizontalnom i vertikalnom gabaritu sa mogučnošću rekonstrukcije u postojećim gabaritima, adaptacije i tekućeg održavanja, a legalno podignuti objekti u ovoj zoni imaju pravo manjih dogradnji do 30 odsto postojece bruto površine uz postojeći objekat”, navodi se u dokumentu.

Centralna javna rasprava održaće se 26. septembra u 12 sati u KIC-u “Budo Tomović”.

Na javnoj raspravi je i Nacrt DUP-a “Zagorič 5” , koji obuhvata područje od 69, 49 hektara.

U okviru površina za stanovanje, planirana je izgradnja objekata za stanovanje do dva sprata i višeporodično stanovanje na devet urbanističkih parcela, dok se u sklopu površina za sport mogu graditi objekti za sportove na otvorenom i zatvorenom prostoru, kao i ugostiteljski objekti, manji objekti za smještaj posjetilaca i sportista, kao i sadržaji poslovnih, komercijalnih i uslužnih djelatnosti.

U zoni C, na parceli 229 se, shodno Nacrtu, mogu planirati Dom zdravlja, ambulanta, zdravstvena stanica ili drugi zdravstveni objekat, a na UP 230 groblje sa pratećim sadržajima.

Centralna javna rasprava održaće se 27. septembra u 12 sati u KIC-u “Budo Tomović”.

DUP-om “Dahna 2”, koji je takođe na javnoj raspravi, je obuhvaćeno područje od 178, 45 hektara.

Namjena površina je za stanovanje male gustine, mješovitu namjenu, poljoprivredne površine, za sport i rekreaciju, školstvo i socijalnu zaštitu, centralne djelatnosti, pejzažno uređenje, površinske vode i površine za saobraćajnu i drugu infrastrukturu.

U okviru zone sa mješovitom namjenom planirane su urbanističke parcele za izgradnju objekata koji služe za opsluživanje područja, poput stambenih objekata, za trgovinu, školstvo, zdravstvenu i socijalnu zaštitu i druge sadržaje.

Na UP 27 je odnosu na veličinu urbanističke parcele planirana škola koja može da primi 156 učenika. Na toj parceli je, kako se navodi, evidentiran prizemni objekat škole.

Centralna javna rasprava o dokumentu održaće se 20. septembra u 12 sati u KIC-u “Budo Tomović”.

U Doljanima kuće do dva sprata

Lokalnom studijom lokacije “Doljani” je obuhvaćeno područje od 91,52 hektara.

Shodno planu, na tom području se mogu graditi objekti za stanovanje do dva sprata sa mogućnošću korišćenja prizemlja i suterena za poslovanje, ugostiteljski i privredni objekti, skladišta, stovarišta, a postoji i mogućnost da se proširi postojeća škola u tom prigradskom naselju.

Centralna javna rasprava održaće se 21. septembra u 12 časova u KIC-u “Budo Tomović”.

Bonus video: