"Čojstvom suzbiti nasilje"

Biseksualna djevojka Katja, kazala je da niko ne zaslužuje da trpi fizičko ili verbalno nasilje
2 komentar(a)
Marija, Foto: Printscreen (YouTube)
Marija, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 19.09.2017. 17:55h

Čovjek bi trebalo da podstakne čojstvo u sebi kad osjeti da nasilje progovara iz njega kako bi sačuvao druge od svega što bi ih moglo povrijediti, smatra dvadesetogodišnja biseksualna djevojka Marija.

Ona je, u okviru kampanje za peti Montenegro prajd koji će biti održan u subotu, ocijenila da je nasilje u Crnoj Gori veoma prisutno i da se, kako je dodala, može primijetiti od najranijeg djetinjstva, kroz vaspitne mjere, školu i društvo.

“To se primjećuje kroz način na koji govorimo, način na koji se određene grupe ljudi percipiraju i kroz neprihvatanje svega što je drugačije”, kazala je Marija.

Ona je objasnila da svi treba da rade na sebi i da se na različite situacije ne smije reagovati fizičkim ili psihičkim nasiljem.

“Moramo da mijenjamo način na koji pričamo sa drugim ljudima, način na koje se odnosimo prema njima. Kada čujemo da nasilje progovara iz nas moramo da se uhvatimo za ono čojstvo u nama kako bismo sačuvali druge od svojih osuda i bilo čega što povređuje ostale”, istakla je Marija.

Biseksualna djevojka Katja, kazala je da niko ne zaslužuje da trpi fizičko ili verbalno nasilje.

“Pošto smo jedina bića na svijetu koja posjeduju stanje svijesti, smatram da tu svijest treba i da upotrijebimo, a ne da reagujemo neljudski i nečovječno”, poručila je Katja.

Dvadesetčetvorogodišnja studentkinja iz Podgorice kazala je da je bila žrtva fizičkog i psihičkog nasilja od strane partnera.

“Misliš da nema šanse da se tebi to može desiti, ali se dogodi i to od osobe koju prilično dobro poznaješ, kada najmanje očekuješ. I poslije svega kriviš sebe, iako znaš da nisi kriv”, rekla je studentkinja.

Ona je kazala da je povjerovala u nasilnikovu priču da ga je „sama isprovocirala i da je on u svemu žrtva“.

“On je fizički nasrnuo na mene, pokušao da me prisili na seksulani odnos i kasnije me je psihički maltretirao, tjerajući me da povjerujem da sam ja nasilnik u tom odnosu, iako sam bila žrtva fizičkog i psihičkog nasilja”, pojasnila je ona.

Prema njenim riječima, nasilje nije prijavila, jer je, kako je kazala, zbog svega, bilo sramota.

“Željela sam da to ostane između nas, zbog toga što sam bila jako postiđena zbog svega toga. Jer ja sam osoba koja dolazi iz okruženja u kojem se ženska prava jako poštuju i podržavaju i u kojem takve stvari ne prolaze. A onda se to meni desilo i ja sam mislila da sam ja negdje omanula” objasnila je studentkinja.

Ukoliko se nasilje ponavlja i ukoliko osoba nema nikoga da je zaštiti, kako je kazala, treba prijaviti nasilnika.

“Ali ovdje i dalje postoji stigma i rijetko koja djevojka i žena će se odlučiti da ode u policiju i ispriča sve ovo, i druge mnogo gore stvari koje im se dešavaju”, rekla je Podgoričanka.

Ona je istakla da niko ne može znati kada i od koga može doživjeti nasilje.

“Jedino što možete da uradite je da budete jako pametni kada je u pitanju izbor partnera. I kada vam unutrašnji osjećaj kaže da nešto nije u redu treba da ga poslušate”, poručila je ona.

Bonus video: