Za investitore skuplje, za građane bez promjene

Od srijede u Kolašinu na javnoj raspravi Predlog izmjena i dopuna Odluke o naknadama za komunalno opremanje građevinskog zemljišta

10437 pregleda 6 komentar(a)
Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Predlog izmjena i dopuna Odluke o naknadama za komunalno opremanje građevinskog zemljišta od sjutra je u Kolašinu na javnoj raspravi, a njime su višestruko povećane cijene te vrste dažbina za investitore, dok su za one koji grade objekte do 200m² nema promjena tarife.

Predloženim izmjenama i dopunama, kako je saopšteno iz kabineta predsjednika Opštine Vladimira Martinovića, prije svega, žele da zaštite domicilno stanovništvo, pa je predviđeno da se iznos naknade po m² neto površine objekta osnovnog stanovanja do 200 m² “obračunava kao proizvod prosječnih troškova komunalnog opremanja i iznosi za prvu zonu svega 30 eura po “kvadratu”. U IV zoni je taj iznos je svega pet eura po metru kvadratnom.

Nacrtom tog propisa uvodi se novina u obračunavanju naknade za objekte iznad 200 m² tako što se naknada za prvu zonu uvećava sa 30 na 150 eura, na 100 za drugu, treću 70 i četvrtu 30 eura po m².

“Naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta jedan je od glavnih izvora prihoda lokalne uprave, a novac koji Opština prikupi naplatom te takse od investitora koji grade nove ili rekonstruišu postojeće objekte na njenoj teritoriji, strogo je namjenski opredijeljen za unapređenje ili izgradnju nove javne i komunalne infrastrukture. U namjeri da se zaštiti interes lokalne uprave u Kolašinu i povećaju prihodi Opštine po ovom osnovu, a time zaštite i interesi građana, koji, takođe, zaslužuju uslove za sticanje profita, ali kroz održiv i balansiran rast i razvoj kvaliteta turističke ponude u okviru malih i srednjih porodičnih biznisa na javnu raspravu biće stavljena i Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o naknadama za komunalno opremanje zemljišta”, najavljuju iz kabineta predsjednika Opštine..

Na ovaj način, tvrde, postiže se i efekat zaštite prostora od pretjeranog privođenja namjeni postojećih planova izgradnjom objekata, “u kojima investitori prodaju stambene jedinice po cijenama koje se kreću i iznad 2.000 eura po kvadratu, a što je i omogućeno zbog naknade koja je do sada iznosila za prvu zonu simboličnih 30 eura po kvadratu”.

Objašnjavaju da se Opština “u ovom periodu suočava sa zahtjevima investitora za izgradnju objekata komunalne infrastrukture koji značajno i višestruko premašuju iznos njihovih obaveza za naknadu za komunalno opremanja. Postojećom odlukom, tvrde, Opština nne može efikasno podržati takve investicije.

Bonus video: