Cetinje i Sijena potpisali sporazum o bratimljenju: Spaja nas istorijska povezanost i iskreno prijateljstvo dva naroda

"Pored kulturnih veza koje postoje između naša dva grada, moramo pomenuti i mogućnost saradnje na polju ekonomije, gastronomije, naročito proizvodnje vina i naravno turizma", naglasio je De Mosi, gradonačelnik grada iz Toskane

7534 pregleda 3 komentar(a)
Sa potpisivanja sporazuma, Foto: Prijestonica Cetinje
Sa potpisivanja sporazuma, Foto: Prijestonica Cetinje

Prijestonica Cetinje i italijanski grad Sijena potpisali su Sporazum o bratimljenju, saopšteno je iz Službe gradonačelnika Prijestonice.

"Dva grada su kroz vrijeme dokazala iskreno prijateljstvo i saradnju", navode iz Prijestonice.

Svečanom potpisivanju sporazuma, dodaju u saopštenju, prisustvovali su zamjenik gradonačelnika Prijestonice Miloš Mudreša, gradonačelnik Sijene Luiđi de Mosi, ambasadorka Italije u Crnoj Gori Andreina Marsela, predsjednica Skupštine Prijestonice Cetinje Milena Vujačić, počasni konzul Crne Gore u Toskani Alesandro Đenanti i bivši senator Lege Manuel Veskovi.

Navodi se da je Mudreša podsjetio na istorijske, političke i kulturne veze Crne Gore i Italije koje sežu u daleku prošlost, ističući da ove države već godinama gaje kontinuirano dobre partnerske odnose, a dodatno ih spaja istorijska povezanost i iskreno prijateljstvo dva naroda.

"Potpisivanje Sporazuma o bratimljenju između Prijestonice Cetinje, kao istorijskog i kulturnog centra crnogorske države i Sijene, grada sa srednjovjekovnim jezgrom i značajnim kulturnim i umjetničkim nasljeđem, smatramo čašću i pečatom prijateljstva koje traje. Ono predstavlja simbol bratstva i bliskosti, kao i obećanje da ćemo se međusobno pomagati i širiti vrijednosti solidarnosti i zajedništva", rekao je Mudreša.

Naglasio je i da mu je drago što Prijestonica nastavlja da širi mrežu pobratimskih gradova, među kojima je od danas i Sijena.

"Iskreno mislim da su ta prijateljstva naše veliko bogatstvo i da naše veze nijesu samo formalne, već iskrene i prožete dobrim namjerama. Vjerujem da će potpisivanje ovog Sporazuma biti podstrek za unapređenje tradicionalno dobrih veza i prijateljskih odnosa i da ćemo ga iskoristiti kako bismo još bolje zajednički radili u interesu građana koje predstavljamo", kaže Mudreša.

Gradonačelnik ovog grada iz Toskane Luiđi de Mosi izrazio je zadovoljstvo što prisustvuje današnjem događaju i istakao da se nada da će potpisivanje Sporazuma o bratimljenju Prijestonice Cetinje i Sijene doprinijeti još bližim relacijama i otvoriti nove mogućnosti razmjene i saradnje.

"Ovo je prvi put da sam u Prijestonici Cetinje i fasciniran sam, a smatram da bi mnogi građani Sijene bili oduševljeni kao i ja. Pored kulturnih veza koje postoje između naša dva grada, moramo pomenuti i mogućnost saradnje na polju ekonomije, gastronomije, naročito proizvodnje vina i naravno turizma", naglasio je De Mosi.

Zaključio je da su Cetinje i Sijena na dobrom putu da grade zajedničku i bolju budućnost, a pozvao je građane Cetinja i Crne Gore da posjete Sijenu, poručivši da je to od danas njihov drugi grad.