Dukaj u Budvi: Unapređenje kvaliteta života građana je cilj bez alternative

"Oko ovog cilja moramo se svi okupiti, bez obzira na političke ili druge razlike“, kazao je ministar

1367 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Opština Budva
Foto: Opština Budva

Ministar javne uprave Maraš Dukaj, sa saradnicima, boravio je danas u radnoj posjeti opštini Budva i sastao se sa predsjednikom Opštine Milom Božovićem, glavnom administratorkom Nevenkom Božović Jovović, v.d. sekretarom Sekretarijata za lokalnu samoupravu Darkom Čelebićem i sekretarkom Sekretarijata za društvene djelatnosti Danijelom Došljak.

Na sastanku su razgovarali o izazovima u oblasti reforme javne uprave sa akcentom na unapređenju pružanja elektronskih usluga, zakonskog okvira i konkretnim aktuelnim pitanjima koja su trenutno u fokusu interesovanja lokalne i drzavne uprave.

„Posjetili smo danas Opštinu Budva kako bismo razmijenili stavove o aktuelnoj situaciji, sagledali dostignuća, ali sa posebnim akcentom na izazove, kako bi u saradnji lokalnih i državnih vlasti te izazove prevazišli" rekao je ministar Dukaj.

„Unapređenje kvaliteta života građana je cilj bez alternative. Oko ovog cilja moramo se svi okupiti, bez obzira na političke ili druge razlike“, dodao je on.

Ministarstvo javne uprave će, u skladu sa djelokrugom rada dati punu podršku Opštini Budva u pravcu daljeg i intenzivnijeg razvoja, kako bi obezbijedili efikasno pružanje usluga građanima, kao i uspostavljanju saradnje u oblasti e-uprave u cilju stvaranja jedne efikasne i ekonomične javne uprave. ​

Dukaj i Božović
Dukaj i Božovićfoto: Opština Budva

On je kazao da će unapređenje zakonodavnog okvira i uvođenje elektronskih usluga dovesti do promjene pristupa na način što će lokalne samouprave preuzeti aktivnu ulogu u pravcu ostvarivanja zacrtanih prioriteta.

„Takođe, potpuno smo posvećeni procesu decentralizacije sistema u Crnoj Gori, kao i važnosti i osnaživanja uloge jedinica lokalnih samouprava u procesu reforme javne uprave na lokalnom nivou“, kazao je ministar Dukaj.

Predsjednik Opštine, Božović upoznao je ministra sa aktuelnim razvojnim projektima i budućim planovima i istakao da je ova posjeta značajna za opštinu Budva zbog razmjene iskustava i preporuka koje treba sprovoditi na lokalnom nivou. "Ministar je imao priliku da se upozna sa određenim problemima koje imamo u redovnom funkcionisanju, kao i sa izazovima sa kojima se susrećemo. Trudimo se da unaprijedimo uslove za rad naših zaposlenih kako bismo bili kvalitetan i odgovoran servis građanima i profesionalna, odgovorna samouprava“, kazao je Božović.

Predsjednik Opštine je govorio o modelima finansiranja razvojnih projekata u opštini i sugerisao njihovo unapređenje.

„Pisanje dobrih projekata u skladu sa potrebama lokalne uprave je jedna od šansi razvoja“, naglasio je ministar Dukaj.

U tom dijelu usaglasili su se da je neophodno uspostaviti mehanizam koji će omogućiti veće povlačenje sredstava iz fondova EU, a sa kojima se, svakako, može unaprijediti sistem i riješiti jedan broj pitanja od značaja za dalji razvoj grada. Predsjednik Opštine Milo Božović zahvalio se ministru na iskazanoj spremnosti za podršku u ostvarivanju započetih i budućih projekata.

Pored ministra Dukaja, sastanku su prisustvovali državni sekretar Dragiša Janjušević, v.d. generalnog direktora Direktorata za efikasnu implementaciju dobre javne uprave, Husein Nurković i šefica kabineta Milica Pajović.