Armenko pozvao Novovića da preuzme slučaj: Dao sam 250.000 opštinskoj, a ne svemirskoj firmi

Petrovčanin Ilija Armenko pozvao je glavnog specijalnog tužioca da preuzme slučaj, kako bi povratio pozajmicu od 250 hiljada eura prije 14 godina za projekat izgradnje postrojenja za desalinizaciju

18565 pregleda 5 komentar(a)
Pogon danas propada: Zgrada na Zavali, Foto: Vuk Lajović
Pogon danas propada: Zgrada na Zavali, Foto: Vuk Lajović

Petrovčanin Ilija Armenko pozvao je glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića da preuzme slučaj, jer 250 hiljada eura prije 14 godina za projekat izgradnje postrojenja za preradu morske vode kako je rekao, “nije pozajmio svemirskoj nego opštinskoj firmi”.

Armenko je uputio poziv nakon što su “Vijesti” objavile da je Viši sud, kao i u njegovom slučaju, odbacio žalbu Budvanke S. M. da joj njemačka kompanija WTE desalinizacija morske vode i Opština Budva isplate 600 hiljada eura koje je, kao i on, prije 14 godina pozajmila lokalnoj upravi za kontroverzan projekat na rtu Zavala.

Armenko je u razgovoru za “Vijesti” kazao da više ne vjeruje sudstvu, te da zato zove SDT da reaguje. On potražuje sa kamatama 600 hiljada eura i kako je kazao spreman je da se odrekne kamata u humanitarne svrhe.

”Molim SDT da reaguje, jer vještak na svakom ročištu na sudu je kazao da treba novac da mi bude vraćen. Prvi put sam spor dobio na prvostepenom sudu. Međutim, sada sud kaže, doslovice citiram sudiju koji piše u rješenju da sudski vještak nije stručan i da odbacuje njegovo tumačenje što nije zabilježeno u sudskoj praksi, jer vještaka je odredio sud, a ne ja. Ovo je sramna odluka da prvostepeni sud ne uvažava mišljenje sudskog vještaka”, naglasio je Armenko.

Poručuje da je Montenegro osmoza, firma koja je gradila postrojenje na Zavali, opštinska firma.

”Opština je na sebe preuzela sve obaveze na sebe prikom gašenja te firme. SDT da preuzme slučaj i utvrdi pravo stanje stvari jer je gospodin (Vladimir) Novović vratio u život neke institucije sistema. Ko je uzeo pare iz opštinske firme mene ne interesuje, niti treba da znam. To je vještak utvrdio koji je bio izričit da novac nije ofarban pa da bi mogao da se prati. Mene ne interesuje gdje je završio moj novac i u čijem džepu. To treba da utvrdi SDT. Samo je jedno tačno: dao sam novac i novac treba da se vrati. Idem na međunarodni sud i sa sigurnošću tvrdim da ću dobiti svoj novac”, istakao je Armenko.

Poručuje da pljačka nikad ne može da zastari.

”Ali izgleda po mišljenju pojedinih naših sudija može. Da je moj novac dat u dobrotvorne svrhe pa da mi ne bude žao ili da sam nekog usrećio. Kasnije sam saznao da je trebalo da tužim Prvu banku koja je bez mog odobrenja sa opštinske firme poslije 15 minuta prebacila moj novac na svoj račun. Tu je suština problema što sam kasnije saznao, kada sam htio da tužim Prvu banku rekli su mi da je slučaj zastario, što po mom skromnom mišljenju mislim da nije moguće da ovakav slučaj može da zastari. Pored sve muke koju sam prošao 2008. i 2009. u borbi za moj novac, za moju đedovinu, sada mi je došlo da platim 15 hiljada sudskih troškova”, naglasio ej Armenko.

Ilija Armenko
Ilija Armenkofoto: Vuk Lajović

Pojasnio je da je novac pozajmio Opštini u vrijeme kada je Prva banka bila pred stečajem.

”Novac je bio na računu Prve banke, koja je bila pred stečaj te godine. Zato sam odlučio da novac pozajmim Opštini jer sam znao da lokalna uprava ne može da ode pod stečaj i to je bio jedini razlog. Nisam ga pozajmio ni zbog DPS, ni zbog koga drugog, nego da spasim moj novac i pomognem gradnju postrojenja za preradu morske vode, jer je Budva tada imala veliki problem u vodosnabdijevanju tokom ljeta, pošto regionalni sistem vodosnabdijevanja još nije došao na primorje”, kazao je Armenko.

Projekat desalinizacije morske vode promovisan te 2008. kao spasonosan u rješavanju vodovosnabdijevanja Budve, jedna je od najvećih korupcionaških afera budvanske krminalne grupe Svetozara Marovića, koju Specijalno državno tužilaštvo do danas nije još rasvijetlilo, niti podiglo optužnicu, ali nije ni ušlo u traga milionima koji su otišli u privatne džepove.

Armenko je godinama vodio sudsku borbu da mu se novac vrati po ugovoru koji je zaključio, ali imajući u vidu da su se u projektu smijenile čak četiri firme, da bi na kraju oronula montažna zgrada sa zarđalim postrojenjem završila u rukama opštinskog Vodovoda, do toga nikada nije došlo.

Opština: Nikad nismo zaključili ugovor s Armenkom

Opština Budva je u odgovoru na tužbu bila decidna da ona ugovor o zajmu nikada nije zaključila s Armenkom, niti je ta suma novca ikada legla na njen račun, što je sud i prihvatio

”Iz stanja u spisima proizilazi da je Armenko zaključio ugovor o zajmu sa pravnim licem Montenegro osmoza iz Budve, na osnovu koga je pozajmio 250.000 eura sa rokom vraćanja najkasnije do 31. decembra 2009. Ugovor je zaveden kod Prve banke 18. decembra 2008. (u tekstu ugovora nema datuma kada je isti zaključen). Taj novac istog dana 18. decembra 2008. sa štednog računa Armenka, po njegovom nalogu, prebačen je na račun Montenegro osmoze. Iz nalaza vještaka finansijske struke, koji je sud prihvatio kao pouzdan dokaz o kretanju novca, proizilazi da je istog dana Montenegro osmoza prenijela taj novac sa svog na račun Prve banke. Vještak se decidno izjašnjava da novac nije transferisan na račune ostalih tuženih”, piše u presudi.

U svojoj tužbi pravni zastupnik Armenka je naglasio da on nije znao da je svrha zajma plaćanje duga koji je Montenegro osmoza imala prema Prvoj banci.

”Ugovorom o zajmu Armenko je svoj kapital kao pozajmicu dao ranijem prvooptuženom Montenegro osmozi, koja prenosi prava i obaveze na WTE desalinizacija morske vode, a potom oni prenose prava i obaveze na Mediteran WTE, koji na kraju sporazumom o međusobnom uređenju odnosa prenosi postrojenje i opremu, bez izuzimanja bilo koje obaveze na Skupštinu opštine Budva. Računi Montenegro osmoza i Mediteran WTE su tri, odnosno šest godina u blokadi i nemaju nikakve imovine, dakle samo formalno postoje. Skupština opštine je suvlasnik Mediteran WTE, i nijedna stranka nije sporila sadržinu ugovora, a svjedoci Rajko Kuljača, Milenko Medigović su rekli da je Armenko dao zajam na molbu Opštine Budva u cilju realizacije projekta desalinizacije”, naveli su branioci Armenka.

Bonus video: