Dokumentacija kasni, MOSI i tereni na vrijeme

Domaćinstvo je Kolašin dobio krajem 2019. godine, ali do sada nije započela izgradnja sportske infrastrukture

6236 pregleda 1 komentar(a)
Lokacija za gradnju infrastrukture za MOSI, Foto: Dragana Šćepanović
Lokacija za gradnju infrastrukture za MOSI, Foto: Dragana Šćepanović

Projektna dokumentacija za izgradnju sportske infrastrukture na Lugu u Kolašinu, za koju je, iz državnog i lokalnog budžeta opredijeljeno skoro milion eura, još nije revidovana, pa zbog toga još ne može biti ni započeta tenderska procedura.

To je, odgovarajući na odborničko pitanje, kazao predsjednik Opštine Vladimir Martinović.

Uprkos tome, on obećava da će Međuopštinske omladinske sportske igre (MOSI), koje u tom gradu treba da se održe u julu, biti organizovane “na zadovoljstvo svih sportista”.

Domaćinstvo MOSI Kolašin je dobio krajem 2019. godine, ali do sada nije započela izgradnja nijednog dijela dodatne sportske infrastrukture.

”Nijesam zatekao ono što je osnovno, a to je gotov revidovan projekat na osnovu kojeg možemo sprovesti tender, kako bi sportski tereni bili građeni. Do dana današnjeg nije gotov projekat, a od 2019. godine se kaska u pogledu onog što je trebalo odraditi kako preduslov za početak realizacije. U međuvremenu, sa svojim saradnicima, učinio sam sve da se na tom projektu radi i da se proces ubrza, jer tenderske procedure nijesu jednostavne, a MOSI su u julu. Obećavam da će novac opredijeljen za sportsku infrastrukturu za ovu godinu biti utrošen u ono čemu je namijenjen. Ti tereni će biti u funkciji svih sportista Kolašina, ali i promocije sportskog turizma, za koji imamo jedinstvene uslove. Obećavam, takođe, da će MOSI biti održane u našem gradu na zadovoljstvo svih učesnika”, kazao je Martinović.

Prema njegovim riječima, na organizacijskim poslovima za tu manifestaciju, na kojoj se očekuje učešće nekoliko hiljada sportista, u lokalnoj upravi već intenzivno rade. Napravljena je, objasnio je Martinović, potrebna komunikacija sa turističkim poslenicima i državnim institucijama, kako bi Kolašin na najkvalitetniji način opravdao ulogu domaćina.

Kako je već skoro tri godine poznato da će MOSI biti održane na Lugu, pravo svojine nad zemljištem na kojem treba da se grade tereni tek nedavno je preneseno na opštinu. Minulih sedam godina pravo svojine nad skoro 30.000 kvadrata u sportskoj zoni imala je država, jer je na taj način trebalo 2015. godine da bude prebijen poreski dug po osnovu neplaćenih poreza i doprinosa.

Kako je na posljednjoj sjednici SO kazala bivša predsjednica Opštine Marta Šćepanović, sve to vrijeme lokalna uprava je i plaćala poreski dug, ali je i pravo svojine nad parcelama, koje su ranije procijenjene na 2,8 milona eura, imala država. Prema riječima Šćepanović, to je jedan od glavnih razloga zbog kojeg projekat za sportsku infrastrukturu nije mogao biti revidovan. Prenos prava svojine na Opštinu završen je za vrijeme dok je ona bila na čelu izvršne vlasti, uz, kako je saopšteno na sjednici SO, podršku sadašnjeg predsjednika Opštine, dok je bio poslanik.

Martinović podsjeća da je iz opštinskog budžeta za sportsku infrastrukturu obezbijeđeno 400.000, a iz državnog 600.000 eura. Novac iz državne kase obezbijeđen je zahvaljujući njegovom amandmanu na zakon o budžetu za ovu godinu. Ranije, više puta, takođe, amandmanima, podršku države za gradnju sportskih terena na Lugu pokušali su da izdejstvuju i poslanici Socijaldemokratske partije (SDP). Predsjednik Oštine tvrdi i da se novac koji je država opredijelila već može korstiti, jer je potpisan ugovor sa Upravom za kapitalne projekte. Onog trenutka kad bude revidovan projekat, obećava, Martinović krenuće se i u tenderske procedure.

Nakon što je postalo jasno da će Kolašin dobiti domaćinstvo MOSI iz lokalne samouprave su govorili da grad ima većinu potrebne infrastrukture za tu manifestaciju, ali da nedostaju atletska staza i teren za odbojku na pijesku, kao i tereni za male sportove.

Bonus video: