TRIBINA POVODOM MEĐUNARODNOG DANA PISMENOSTI

Forum žena URA Bar: Nepismenost veliki problem društva

Na tribini su govorile prof. dr Rajka Glušica, dr Nataša Jovović i mr Ksenija Rakočević, predavači na Filološkom fakultetu u Nikšiću
108 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.09.2017. 15:17h

Forum žena Građanskog pokreta URA iz Bara organizovao je tribinu povodom Međunarodnog dana pismenosti održanu 17. septembara. Iz Foruma žena URA Bar su istakle da je to ustvari nastavak njihove kampanje u gradu pod Rumijom pod nazivom "Olovka piše srcem".

“Prvi dio se bazirao na pomoć siromašnim školama tj. područnim odjeljenjima, gdje smo donirale značajna materijalna sredstva za ljepši i bolji početak školske godine. Međutim, Dan pismenosti se ne smije ogledati u samo jednom danu obilježavanja jer je nepismenost u našem društvu kompleksan i konstantan problem. Većinu nepismenih i dalje čine žene, mladi, i oni koji žive u uslovima siromaštva. To je poražavajuća činjenica za jednu zemlju, a Vlada pred njom zatvara oči zato što joj takva situacija odgovara” ističu u Forumu žena URA iz Bara.

Tribina je počela prikazivanjem dokumentarnog filma snimljenog prije četrdeset godina o nastavnici Đurđini Leković koja je predavala u barskoj OŠ “Meksiko” i tada uvela jednu revolucionarnu metodu motivacije ucenika – ocjenu na kredit, saopštili su iz Foruma žena URA u Baru.

Kazale su i da je film izazvao veliko oduševljenje prisutnih, zato što je među njima bilo đaka nastavnice Đurđine, tada trinaestogodišnjaka a danas uspješnih i ostvarenih ljudi.

Na tribini su govorile prof. dr Rajka Glušica, dr Nataša Jovović i mr Ksenija Rakočević, predavači na Filološkom fakultetu u Nikšiću.

Profesor dr Rajka Glušica je ukratko predstavila istorijski tok razvoja pismenosti od prvog slovenskog pisma 863. godine do danas, kao i širenje značenja pojma pismenosti u savremenom dobu. Ona je konstatovala da se nepismenost u Crnoj Gori, umjesto da se smanjuje, sve više povećava, a da su za to odgovorni obrazovni sistem i aktuelna crnogorska jezička politika.

Dr Nataša Jovović je istakla da je pismenost posmatrana u širem kontekstu, jedan od načina da pojedinac otkrije svoju jedinstvenost i neponovljivost, kao i to da svaki pjedinac ima važnu ulogu u očuvanju ljepote vlastitog jezika, a time i svoje istorije, tradicije i kulture.

Magistrica Ksenija Rakočević je kazala da u skladu sa savremenim poimanjem pismenosti stoji činjenica da se Crna Gora nalazi među najgore rangiranim na PISA testiranjima što ukazuje na funkcionalnu nepismenost.

“Tribina o pismenosti je bila logičan nastavak započete priče od prošlog mjeseca kada smo obilježili Međunarodni dan siromašnih. Logičan zato sto siromašnim, neobrazovanim i zastrašenim narodom se najlakše manipuliše, a mi iz Foruma žena URA Bar smo htjelina taj veliki problem u društvu”, zaključuje se u saopštenju.

Galerija

Preporučujemo za Vas