Za vikend vakcinacija MMR-om u Domu zdravlja "Stara Varoš"

"Vakcinacija će se održavati u okviru organizacione jedinice Izabrani doktor za djecu, dok se roditelji i staratelji čija djeca nisu imunizovana mogu javiti u intervalu od devet do 17 časova, bez prethodnog zakazivanja termina", navodi se u saopštenju

3120 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Domu zdravlja "Stara Varoš" za vikend 04. i 05. februara vršiće se vanredna vakcinacija MMR vakcinom.

Vakcinacija će se održavati u okviru organizacione jedinice Izabrani doktor za djecu, dok se roditelji i staratelji čija djeca nisu imunizovana mogu javiti u intervalu od devet do 17 časova, bez prethodnog zakazivanja termina.

To se navodi u saopštenju Doma zdravlja Glavnog grada.

"S obzirom na statistiku o slabim obuhvatima MMR vakcinom u Crnoj Gori I pojavom prvih slučajeva pojave morbila u regionu, ukazuje se potreba za hitnom i neodložnom mobilizacijom svih društvenih činilaca, kako bi izbjegli teške scenarije kakve epidemija moze donijeti", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je radi objektivnog informisanja javnosti i podizanja svijesti o znacaju MMR vakcine i riziku obolijevanja od malih boginja (morbili) predviđena, obavezna vakcinacija ovom vakcinom.

"Male boginje su akutno, zarazno, virusno oboljenje koje izaziva virus malih boginja. Rizik inficiranja virusom morbila imaju osobe koje nisu preležale male boginje ili nisu vakcinisane protiv malih boginja. Morbili se uglavnom smatraju bolešću dječjeg uzrasta, ali se mogu javiti u bilo kom životnom dobu, kod nevakcinisanih i osjetljivih osoba", dodaje se u saopštenju.

"Više od million djece u svijetu svake godine umire od malih boginja. Nova ozbiljna zdravstvena kriza moze da ugrozi živote djece u većoj mjeri nego koronavirus", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: