"Crna Gora bez Bolnice Meljine i Instituta Igalo ostaje bez zdravstvenog turizma, a HN bez uslova za dalji razvoj"

Održan sastanak lokalne samouprave i turističke privrede u Herceg Novom

8260 pregleda 12 komentar(a)
Upućeno otvoreno pismo Vladi, Foto: Opština Herceg Novi
Upućeno otvoreno pismo Vladi, Foto: Opština Herceg Novi

Crna Gora bez Bolnice Meljine i Instituta Igalo ostaje bez zdravstvenog turizma, a Herceg Novi bez uslova za dalji razvoj, poručeno je sa sastanka lokalne samouprave i turističke privrede u Skupštini opštine Herceg Novi.

Sastankom su predsjedavali predsjednik lokalnog parlamenta Ivan Otović i potpredsjednik Opštine Miloš Konjević, a o značaju očuvanja zdravstvenog turizma u Herceg Novom, kako je saopšteno iz Opštine, govorili su: dr Ljubinka Krivokapić, predsjednica Sindikata bolnice Meljine Slavica Drobnjak, direktor Instituta „Dr Simo Milošević“ dr Savo Marić, odbornik u lokalnom parlamentu i advokat Zoran Lazarević.

Vladi je upućeno i otvoreno pismo koje su potpisali predstavnici turističke privrede. Sadržaj pisma prenosimo integralno:

„Polazeći od činjenice da turizam predstavlja stratešku privrednu granu Crne Gore, kao i toga da je jedan od osnovnih preduslova za njegov razvoj adekvatno ostvarivanje zdravstvene zaštite za sve koji borave na teritoriji jedne opštine, turistički privrednici Herceg Novog snažno podržavaju borbu za spas Bolnice u Meljinama i Instituta 'Dr Simo Milošević' u Igalu i apeluju na Vladu Crne Gore da sačuva ove ustanove u kapacitetu koji je adekvatan za građane i građanke Herceg Novog i sve goste grada.

"Bez Bolnice u Meljinama i Instituta 'Dr Simo Milošević' Herceg Novi ostaje bez sekundarne zdravstvene zaštite i uslova za dalji razvoj, a Crna Gora bez centra i okosnicezdravstvenog turizma, koji je prepoznat kao državni interes. Bolnica predstavlja uslov za rad jedine banje u Crnoj Gori, kao i za razvoj kompletne turističke privrede u našem gradu.

"Vladinim Programom razvoja zdravstvenog turizma Crne Gore od 2021. do 2023. godine, Institut i Bolnica prepoznati su među nosiocima potencijala koji Crna Gora ima u medicinskom turizmu.

"Nažalost, danas svjedočimo borbi za spas tih ustanova koja je na novskim ulicama okupila zaposlene i brojne građane – zaposleni u Bolnici zbog nezadovoljstva načinom na koji se obavlja prelazak ove ustanove u sistem javnog zdravstva, a radnici Instituta kako bi pozvali državu da počne domaćinski da se odnosi prema svojoj imovini i ne dozvoli privatizaciju.

"Herceg Novom je neophodna bolnica koja može tokom cijele godine da obezbijedi sekundarnu zdravstvenu zaštitu za oko 30 hiljada građana, kao i za više desetina hiljada turista, te da bude oslonac Institutu Igalo u slučaju potrebe za hitnim liječenjem njihovih pacijenata.

"Ako posjetiocima Herceg Novog ne možemo obezbijediti sekundarnu zdravstvenu zaštitu, ne možemo računati na rast posjete i dalje jačanje hotelskih kapaciteta. Da ne pominjemo uticaj koji bi gašenje Bolnice imalo na kvalitet života svih nas u Herceg Novom, zbog činjenice da putovanje do bolnice, koje bitrajalo najmanje 40 minuta do sat vremena duže nego sad, može činiti razliku između života i smrti.

"U slučaju da Herceg Novi ostane bez adekvatne bolnice, imali bismo situaciju da tokom perioda kada je u gradu najveći broj posjetilaca, a samim tim i najveća potreba za sekundarnom zdravstvenom zaštitom, put do najbliže bolnice može da traje satima. Postavlja se pitanje koliko će u takvim okolnostima naš grad biti sigurna i bezbjedna destinacija za boravak, a samim tim i za poslovanje turističke privrede i dalja ulaganja u razvoj najznačajnije privredne grane.

"Obezbjeđivanje adekvatnog liječenja i zdravstvene zaštite za svakog pojedinca u Herceg Novom pitanje je u čijem rješavanju ne smije biti mjesta za lične interese, politička nadgornjavanja i odugovlačenje, već samo za hitno rješavanje problema i dogovor koji će biti u najboljem interesu države, grada i zaposlenih u ovim ustanovama, a samim tim i turističke privrede i budućeg razvoja.

"Imajući u vidu sve navedeno, mi, dolje potpisani predstavnici turističke privrede Herceg Novog, podržavamo borbu za opstanak i unaprijeđenje funkcionisanja Bolnice u Meljinamai Instituta Igalo.

"Apelujemo na Vladu Crne Gore da hitno reaguje i nađe način da stane na kraj alarmantnoj situaciji u kojoj se nalaze Bolnica i Institut, jer je pitanje opstanka ovih ustanova ujedno i pitanje opstanka zdravstvenog turizma i turističke privrede“, navodi se u otvorenom pismu.